Služenje vojnog roka u inostranstvu značilo bi kršenje Zakona o odbrani BiH

To je saopćilo Ministarstvo odbrane BiH povodom toga što su u domaćoj javnosti nedavno iznošeni politički stavovi u vezi s najavom mogućnosti, pa čak i podsticanjem, da građani Bosne i Hercegovine služe vojni rok u drugoj državi

Zakonom o odbrani Bosne i Hercegovine, bh. državljanima čije je prebivalište na teritoriji BiH, uključujući i one s dvojnim državljanstvom, zabranjeno je služiti vojni rok i obučavati se u svojstvu regruta u oružanim snagama drugih država.

Zamjenik ministra odbrane tvrdi: “Većina Srba u OS BiH prešla bi u Vojsku Republike Srpske”

To je saopćilo Ministarstvo odbrane BiH povodom toga što su u domaćoj javnosti nedavno iznošeni politički stavovi u vezi s najavom mogućnosti, pa čak i podsticanjem, da građani Bosne i Hercegovine služe vojni rok u drugoj državi.

Ministarstvo očekuje od nadležnih organa i institucija u Bosni i Hercegovini, odgovornih za provođenje zakona, da preduzimaju sve neophodne mjere i zakonski predviđene aktivnosti kako bi se osiguralo poštivanje navedenih propisa.

– Naglašavamo da se svako podstrekavanje i ohrabrivanje postupanja, koje je suprotno odredbama predmetnog člana zakona, može dovesti i u vezu s kršenjem člana 162b Krivičnog zakona BiH, koji precizira da će se kaznom zatvora sankcionirati i svako ko javno, putem sredstava informiranja, distribuira ili na bilo koji drugi način uputi poruku javnosti koja za cilj ima podsticanje drugog na izvršenje ovog krivičnog djela – navodi se u saopćenju.

(VIDEO) Dodik ponovo huška: Mi Bošnjake ne izazivamo, mi imamo pravo na vojsku Republike Srpske

Ministarstvo odbrane, u cilju poštivanja zakona Bosne i Hercegovine, očekuje odgovorno postupanje ne samo onih koji iznose ovakve i slične stavove, već i od samih državljana Bosne i Hercegovine kojima se ovakve poruke upućuju.

  Njemački humanitarac: Nakon „Lipe“ imam noćne more

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79