Smanjene plaće radnicima na aerodromu u Tuzli, za putnike se uvodi plaćanje takse

Međunarodni aerodrom u Tuzli susreće se sa finansijskim problemima zbog smanjenog obima poslovanja u vrijeme pandemije koronavirsa te je menadžment morao krenuti sa određenim rezovima.

Radnicima je nadolazeća plaća smanjena za 20 posto, poništen je konkurs za prijem novih zaposlenika, a putnicima se uvode takse. Nakon ponovnog pokretanja rada Međunarodnog aerodroma u Tuzli kompanija Wizz Air je uspostavila sve letove kao i prije stanja nesreće koje je uzrokovano pandemijom koronavirusa.

Međutim, zbog strogih procedura koje su nametnule nove mjere zabilježen je drastičan pad broja prevezenih putnika te su prvenstveno privremeno suspendovani letovi prema Beču i Salzburgu u Austriji, a zatim i Bilundu u Danskoj.

Kako je za Klix.ba potvrđeno iz Međunarodnog aerodroma u Tuzli, u proteklom periodu reducirani su letovi i prema Dortmundu u Njemačkoj sa pet na tri sedmično, a najavljena je i redukcija prema Baselu u Francuskoj također sa pet na tri leta sedmično.

Putnici će također u švedski Vaxjo umjesto dva puta sedmično moći putovati samo jedan dan, a od 7. septembra najavljeno je otkazivanje leta za njemački Friedrichshafen. Bit će smanjen i broj odlazaka u Memmingen, Malmo, Eindhoven te Gothenburg.

Broj prevezenih putnika i prihodi na tuzlanskom aerodromu manji su za 40 posto u odnosu na prethodnu godinu, a problem im je stvorilo i to što 75 dana u jeku pandemije koronavirusa nisu mogli raditi.

Prema riječima direktora Međunarodnog aerodroma u Tuzli Eseda Mujačića, za taj period aerodrom je ostvario gubitak od 1.218.000 KM, a zahvaljujući grantovima kantonalne i federalne vlade ovaj iznos je smanjen na pola miliona maraka.

“Zbog negativnog finansijskog rezultata radnicima smo plaću koji trebaju dobiti morali smanjiti za 20 posto. Na ovakav način možemo napraviti projekciju rada do kraja godine kako ne bi ostajali bez naknada. Jedna dobra stvar je da dosad nismo otpuštali radnike, a ranije objavljeni konkurs za prijem dodatnog broja osoblja smo morali poništiti”, naveo je Mujačić.

Ponovna uspostava rada aerodroma u junu ove godine nametnula je i provođenje higijensko-epidemioloških mjera, a za kupovinu sredstava za dezinfekciju i ostalog materijala potrebno je izdvojiti finansijska sredstva. Zbog trenutne situacije menadžment aerodroma je morao donijeti odluku na osnovu koje će se putnicima u odlasku sada naplaćivati taksa u iznosu od dvije konvertibilne marke.

U augustu ove godine sa tuzlanskog aerodroma je prevezeno 24.930 putnika, dok je u istom periodu lani taj broj iznosio 66.700 osoba.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79