Smanjenje cijene plina u BiH odrazit će se na račune grijanja

Smanjenje cijene plina u BiH odrazit će se na račune grijanja


Cijene plina u Bosni i Hercegovini su niže od 1. jula, s umanjenjem od 6,75 posto u bh. entitetu Republika Srpska i 7,96 posto u Federaciji. Ovo umanjenje će se odraziti na domaćinstva i krajnje potrošače.

Za prosječno domaćinstvo s potrošnjom prirodnog plina u stanu od 60 kvadrata u zgradi za kolektivno stanovanje, račun će biti manji za oko 7 maraka u Republici Srpskoj i za 8 maraka u Federaciji.

Iako su niže cijene plina dobra vijest, građani nisu previše obradovani ovim smanjenjem, jer se cijene mijenjaju kvartalno, a trenutno nije sezona grijanja. U sezoni većina građana štedi na potrošnji plina ili koristi druge energente.

Na prijedlog Federalnog ministarstva trgovine, Vlada Federacije odobrila je smanjenje veleprodajne cijene prirodnog plina za distributivna društva na području Federacije. Nova cijena sada iznosi 0,797 maraka po standardnom metru kubnom, što predstavlja umanjenje od 7,96 posto za sve tarifne kategorije kupaca. Nova cijena će se primjenjivati do prvog oktobra.

Firma Sarajevo-gas iz Istočnog Sarajeva je također saopštila promjenu nabavne cijene prirodnog gasa. Nova cijena je 83 feninga po standardnom metru kubnom, umjesto dosadašnjih 90 feninga.

Ovo umanjenje cijena plina donosi olakšanje za potrošače, posebno u razdoblju kada se manje koristi grijanje, ali građani će i dalje pratiti potrošnju energenata kako bi efikasno upravljali troškovima energije.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija