Snažno nevrijeme pogodilo Austriju i Sloveniju, očekuje se prodor u BiH

Snažno nevrijeme zahvatilo je Austriju i Sloveniju, dok se dalje kreće prema jugoistoku. Tirol je posebno pogođen jakim udarima vjetra, obilnom kišom i tučom. Međutim, s obzirom na to da se nevrijeme kreće prema jugoistoku, moguće je da bi i određeni dijelovi Bosne i Hercegovine mogli biti pogođeni.

I u Zagrebu puše jak vjetar. Jake oluje divljaju Tirolom – tu su pokrajinu zahvatili udari vjetra, jaka kiša i tuča.

Oluja je pogodila i voz koji se kretao prema Vorarlbergu, uzrokujući nestanak struje i evakuaciju putnika, među kojima je bio i austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen. Predsjednik je kasnije nastavio putovanje automobilom.

Hitna pomoć je pružala pomoć putnicima i obezbijedila ih vodom, dok su radovi na raščišćavanju pruge nakon oluje traju. Vozovi ne voze u dolini Inn i preko prijevoja Brenner.

U nekim područjima ljudi su ostali bez struje, a mnogi planinari su zarobljeni u planinama. Stotine vatrogasaca su angažirane i zabilježeno je više od 500 intervencija, uglavnom zbog srušenih stabala. Za sada nema izvještaja o ozlijeđenima.

Vjetar je u Innsbrucku puhao brzinom od 161 kilometar na sat, uz oštećene krovove i poplavljene podrume. Koruška također nije izbjegla jaku oluju, a u jednom okrugu oluja je odnijela vrh crkvenog tornja, uz povrijeđene osobe.

Prema slovenskoj Agenciji za okoliš, oluja je već stigla na sjever Slovenije, s nekoliko jakih olujnih ćelija u njenom središtu.

Uprava za zaštitu i spašavanje poziva ljude da se povuku na sigurno, posebno od 18 do 21 sat, te se očekuju jaki udari vjetra, tuča i obilni pljuskovi. Najviši, crveni stepen upozorenja izdan je za sjeverozapadne i sjeveroistočne dijelove zemlje, dok će se grmljavinska nevremena kretati prema jugoistoku.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79