Snijeg pada u bh. komšiluku: 30 cm bijelog pokrivača u Hrvatskoj

Hladan vazduh sa sjevera je donio pad temperature. Na Zavižanu je zabilježeno gotovo 30 centimetara snijega, a očekuje se da će snježne pahulje i susnježica povremeno padati i u srijedu, prema Državnom hidrometeorološkom zavodu.

Grtalice su izašle na puteve, a jedna je zaglavila u snijegu. Poljoprivrednici u Delnicama su najviše zabrinuti zbog snijega, navodeći da će poljoprivredne kulture, posebno procvjetale voćke, teško podnijeti ovakvu naglu promjenu vremena, izvještava HRT.

Stanovnici Delnica kažu da nije prvi put da ih snijeg zatrpa u ovo doba godine, ali se nadaju da se neće dugo zadržati. “Bilo je proljeće, pa čak i ljeto, a sada je Božić”, zaključila je jedna mještanka.

Nacionalni park Sjeverni Velebit također je okovan snijegom.

Iz HAK-a napominju da u Gorskom kotaru povremeno i mjestimično pada snijeg. Zimski uslovi su na snazi, a vozači se upozoravaju da prilagode brzinu i način vožnje uslovima na putevima.

Zabrana saobraćaja je na snazi za kamione s prikolicama i tegljače s poluprikolicama, dok je za ostala vozila obavezna zimska oprema na državnim i lokalnim putevima u Gorskom kotaru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79