Foto: TrebinjeLive.info
SNSD-ovac prodaje državnu imovinu: Dio obale rijeke prodat za 1,5 miliona KM

SNSD-ovac prodaje državnu imovinu: Dio obale rijeke prodat za 1,5 miliona KM


Nastavlja se krčmljenje državne imovine u Republici Srpskoj, ovoga puta u Trebinju, gdje je zastupnik iz redova SNSD-a, Miroslav Milovanović, prodao dio obale rijeke Trebišnjice za 1,5 miliona KM.

Ova kontroverzna transakcija je izazvala ogorčenje lokalne zajednice i pokreta za restituciju koji su osudili prodaju državne zemlje bez konsultacija s lokalnom vlašću i javnošću.

Milovanović je navodno prodao oko 300 dužnih metara obale rijeke Trebišnjice vlasniku firme Kojo Komerc iz Modriče, Konstantinu Lazareviću, bez prethodne licitacije i znanja lokalne uprave. Ova prodaja je dovedena u pitanje jer je zemljište trebalo biti korišteno za izgradnju šetališta i pratećih objekata, što je bio dio urbanističkih planova Grada Trebinja.

Pokret za restituciju uputio je otvoreno pismo lokalnim vlastima, pozivajući ih da zaštite interese zajednice i ospore ovu prodaju, ističući da je odluka o prodaji donesena ispod realne tržišne cijene i bez adekvatnih konsultacija s građanima.

Iz Kancelarije visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu ističu da pitanje vlasništva nad državnom imovinom mora biti riješeno hitno i bez odlaganja, te da vlasti trebaju poštovati standarde EU zakonodavstva u ovoj oblasti. Ova situacija dodatno ističe potrebu za usvajanjem zakona koji će regulisati pitanje vlasništva nad državnom imovinom u skladu s Dejtonskim mirovnim sporazumom i Ustavom BiH.

Lider Pokreta za pravdu i red, Nebojša Vukanović, osudio je ovu praksu, ističući da je potrebno zaustaviti otimanje i rasprodaju zemlje te da je odgovornost lokalnih vlasti ogromna za ovakav položaj grada.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija