SNSD uputio dokumente u NSRS: Prenos nadležnosti sa države na entitet sredinom novembra?

SNSD je danas u Narodnu skupštinu RS-a uputio četiri dokumenta u vezi sa prenosom nadležnosti sa BiH na entitetski nivo. Ovi dokumenti, barem kako trenutno najavljuje lider SNSD-a Milorad Dodik, trebali bi u Skupštini biti razmatrani sredinom novembra. Međutim, s obzirom da je Dodik ranije najavljivao da će se o ovim dokumentima raspravljati još početkom mjeseca, pa da je prolongirao taj termin, nije isključeno da će rasprava opet biti odgođena.

Navedena četiri dokumenta nose nazive Informacija o prenosu nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti, Informacija o pravosudnim institucijama BiH i Informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, javlja Srpskainfo.com.

Sva četiri dokumenta, osim informacija o pitanjima kojima se bave na kraju imaju i zaključke. U sva četiri dokumenta predloženim zaključcima se zadužuje Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci pripremi set zakona i propisa, kojima bi uredio navedenu oblast na entitetskom nivou. Osim toga, nakon usvajanja tih zakona i propisa, na teritoriji RS-a bi prestali važiti državni zakoni, a tim institucijama bi bilo zabranjeno djelovanje na teritoriji RS-a.

Prvi dokument predstavlja općenitu informaciju o svim nadležnostima koja su do sada prebačena sa entitetskog na državni nivo.

Drugim dokumentom predviđeno je povlačenje saglasnosti RS-a i odgovarajućih odluka iz 2006. godine, na osnovu kojih su od entitetskih vojski formirane Oružane snage BiH. Usvajanjem potrebnih zakona, kakko se navodi u dokumentu, prestaće važenje i primjena ZAkona o odbrani i Zakona o službi u oružanim snagama BiH na prostoru ovog entiteta.

Trećim dokumentom predviđeno je, između ostalog, donošenje zakona o porezu na dodanu vrijednost i o akcizama na entitetskom nivou, a četvrtim usvajanje zakona o VSTV-u RS-a. Stupanjem na snagu ovih zakona, kako je planirano, prestaće važiti državni zakoni koji uređuju ova pitanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79