SNSD uputio dokumente u NSRS: Prenos nadležnosti sa države na entitet sredinom novembra?

SNSD uputio dokumente u NSRS: Prenos nadležnosti sa države na entitet sredinom novembra?


SNSD je danas u Narodnu skupštinu RS-a uputio četiri dokumenta u vezi sa prenosom nadležnosti sa BiH na entitetski nivo. Ovi dokumenti, barem kako trenutno najavljuje lider SNSD-a Milorad Dodik, trebali bi u Skupštini biti razmatrani sredinom novembra. Međutim, s obzirom da je Dodik ranije najavljivao da će se o ovim dokumentima raspravljati još početkom mjeseca, pa da je prolongirao taj termin, nije isključeno da će rasprava opet biti odgođena.

Navedena četiri dokumenta nose nazive Informacija o prenosu nadležnosti Republike Srpske na nivo BiH, Informacija o prenosu nadležnosti sa Republike Srpske na nivo BiH u oblasti odbrane i bezbjednosti, Informacija o pravosudnim institucijama BiH i Informacija o prenosu nadležnosti u oblasti indirektnog oporezivanja, javlja Srpskainfo.com.

Sva četiri dokumenta, osim informacija o pitanjima kojima se bave na kraju imaju i zaključke. U sva četiri dokumenta predloženim zaključcima se zadužuje Vlada RS-a da u roku od šest mjeseci pripremi set zakona i propisa, kojima bi uredio navedenu oblast na entitetskom nivou. Osim toga, nakon usvajanja tih zakona i propisa, na teritoriji RS-a bi prestali važiti državni zakoni, a tim institucijama bi bilo zabranjeno djelovanje na teritoriji RS-a.

Prvi dokument predstavlja općenitu informaciju o svim nadležnostima koja su do sada prebačena sa entitetskog na državni nivo.

Drugim dokumentom predviđeno je povlačenje saglasnosti RS-a i odgovarajućih odluka iz 2006. godine, na osnovu kojih su od entitetskih vojski formirane Oružane snage BiH. Usvajanjem potrebnih zakona, kakko se navodi u dokumentu, prestaće važenje i primjena ZAkona o odbrani i Zakona o službi u oružanim snagama BiH na prostoru ovog entiteta.

Trećim dokumentom predviđeno je, između ostalog, donošenje zakona o porezu na dodanu vrijednost i o akcizama na entitetskom nivou, a četvrtim usvajanje zakona o VSTV-u RS-a. Stupanjem na snagu ovih zakona, kako je planirano, prestaće važiti državni zakoni koji uređuju ova pitanja.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija