Suljagić podsjeća na počinjen genocid i upozorava: Dodik planira pokrenuti nasilje!

Ako je Bosna i Hercegovina prije samo nekoliko sedmica bila u krizi, danas se može reći samo da stoji na rubu provalije, kaže Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Potočari za Anadoliju.

-Od ove sedmice nema sumnje da Milorad Dodik, vodeći separatistički političar bosanskih Srba i nominalni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine, planira pokrenuti nasilje. U stvari, stavio je sat na to prošle sedmice kada su se njegove Nezavisne socijaldemokrate sastale i donijele niz dokumenata koji govore o nasilju u kratkom roku, piše Suljagić.

Kako kaže Suljagić, Dodikov plan je da parlament bosanskih Srba sredinom novembra donese niz zakona kojima se uspostavljaju paralelne institucije.

-Dokumenti koji su od tada postali javni pokazuju da on ne samo da planira osnovati srpsku obavještajnu službu, poresku upravu i oružane snage, već da planira imati bosansku obavještajnu službu i Oružane snage Bosne i Hercegovine uklonjen sa područja sa srpskom većinom „intervencijom organa“ entiteta Republika Srpska.

To je prijetnja nasiljem. Ali, čak i da Dodik nije planirao nasilje, sama činjenica o ponovnom uspostavljanju vojske bosanskih Srba, zvanično nazvane “Vojska Republike Srpske” tokom agresorskog rata (1992-1995), je debela crvena linija, naglašava Suljagić.

Bosanski genocid je bio kratak period intenzivnog nasilja tokom ljetnih mjeseci 1992. godine, sa srednjovjekovnim opsadama naseljenih centara poput Sarajeva, Bihaća i Srebrenice koje su trajale sve do 1995. godine, piše Suljagić.

-Armija bosanskih Srba opsjedala je glavni grad Sarajevo tri i po godine, što je rezultiralo zločinima protiv čovječnosti. Organizirala je zatočeničke i koncentracione logore 1992. godine i bila u središtu genocidnog nasilja koje je bilo usmjereno na bošnjačko i hrvatsko stanovništvo Bosne i Hercegovine. U julu 1995. bio je u središtu genocidne operacije u Srebrenici. Najviši ešalon organizacije bio je direktno uključen u planiranje i izvršenje masovnog ubijanja malobrojne populacije bivše zaštićene zone UN-a, dodao je Suljagić.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79