Suđenje u aferi Respiratori: Svjedok pojasnio da način nabavke nije bio zabranjen, ali ni transparentan

Saslušanjem dvoje uposlenika Federalne uprave Civilne zaštite Adnana Hrapovića i Dalile Efendić danas je nastavljeno suđenje Fadilu Novaliću i ostalim optuženim za nabavku 100 kineskih respiratora po cijeni od 10,5 miliona KM.

Adnan Hrapović je stručni savjetnik za nabavke u Federalnoj upravi Civilne zaštite.

Nakon proglašenja stanja nesreće na području FBiH, vršile su se javne nabavke primjenom člana 10. Zakona o javnim nabavkama kojima se izuzima zakon i vrše hitne nabavke bez njegovog provođenja, objasnio je svjedok.

Na isti način išla je i nabavka 100 respiratora preko firme “Srebrena malina” u vlasništvu Fikreta Hodžića.

“Nije zabranjeno, ali nije ni transparentno”

Adnan Hrapović je pripremio ugovor o nabavci ovih respiratora HCVE003 po ponudi “Srebrene maline” za cijenu od od 10,5 miliona KM u koju je uključen i PDV. On je tu ponudu dobio za sačinjavanje ugovora od njegove šefice sektora, inače pomoćnice direktora FUCZ-a Senite Alagić.

Hrapović je, također, objasnio da on lično ne bi nikada radio javnu nabavku primjenom člana 10. Zakona o javnim nabavkama, jer, kako je objasnio, “to nije zabranjeno, ali nije ni transparentno”.

On je svoje neslaganje iskazao u razgovoru sa šeficom Alagić. Također joj je rekao da on ugovor neće parafirati jer njegov potpis nema značaja.

Tri sedmice nakon toga Hrapović kaže da mu je došla Sanita Alagić i izjavila da je došlo do greške u prijedlogu odluke o izuzeću zakona vezano za nabavku respiratora te da se radi o tehničkoj greški i da, umjesto HCVE003, treba pisati ACM812A.

15 godina karijere

Hrapović je kazao:

– Mislim da mi je to napisala na papiriću, te brojeve. Alagić mi je kazala da se radi o istim respiratorima sa dvije oznake.

Na pitanje državnog tužioca Mirze Hukeljića je li u njegovoj karijeri, koja traje 15 godina, izvršio promjene na način kako je to sad urađeno, rekao je da nije.

Tužilac ga je pitao i to je li možda on pogriješio prilikom sačinjavanja ugovora o vrsti respiratora, a svjedok je odgovorio da nije.

Dalila Efendić je bila član smijenjenog saziva Federalnog kriznog štaba te je kazala da su, nakon proglašenja nesreće, sjednice održavali svaki dan i donosili određene naredbe.

Ona je bila član do 25. marta 2020. godine, kada joj je na hodniku rečeno da više nije član.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79