SNSD zaboravlja Dodikove blokade helikoptera za požar u Jablanici

SNSD zaboravlja Dodikove blokade helikoptera za požar u Jablanici


Zvaničnici SNSD-a zadnjih dana izražavaju nevjericu zbog navodnih zabrana dolaska helikoptera iz Srbije za gašenje požara. Međutim, izgleda da su brzo zaboravili slične odluke koje je donosio njihov lider Milorad Dodik.

Član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović naglasila je ozbiljnost situacije:

“Situacija je sve teža i doslovno svaki minut daljeg suludog oklijevanja da se prihvati pomoć može dovesti do nesagledivih posljedica. Ukoliko u najskorijem mogućem roku ne budete odobrili dolazak neophodne pomoći, dužna sam Vas upoznati da nećete snositi samo političku, već i krivičnu odgovornost.”

Ministar finansija Srđan Amidžić dodao je:

“Ne mogu da razumijem da postoje ljudi u BiH koji zarad nekih političkih poena, s obzirom da su lokalni izbori, dovedu sebe u situaciju da ne dozvoljavaju da se koristi helikopter zato što je iz Srbije. Možda ne bi bio problem da je iz Hrvatske”, rekao je Amidžić, naglašavajući važnost pomoći bez obzira na njeno porijeklo.

No, sjećanje na događaje iz augusta 2021. godine pokazuje drugačiju priču. Požari su bjesnili iznad Jablanice, a lokalni zvaničnici su očajnički tražili pomoć iz zraka. Helikopteri Oružanih snaga BiH, čiju su pomoć tražili, nisu mogli biti angažovani jer saglasnost nije dao tadašnji član Predsjedništva BiH, Milorad Dodik.

Istovremeno, u Širokom Brijegu je bilo moguće tražiti intervenciju kanadera iz Hrvatske, ali zbog blokada ministara iz RS-a, Ministarstvo sigurnosti BiH nije dobilo potrebnu saglasnost Vijeća ministara BiH.

Podsjetimo, Dodik i ostali političari iz RS su tada odbili učestvovati u radu institucija BiH nakon što je bivši visoki predstavnik Valentin Inzko izmjenama Krivičnog zakona BiH zabranio negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

Načelnik Jablanice, Damir Šabanović, krivično je prijavio Dodika zbog ovih blokada, no bez značajnog efekta.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija