Sociolog nakon likvidacije u Sarajevu: Postali smo, a to je jako opasno, tolerantni na zločin

Strašna likvidacija 19-godišnjaka na raskrsnici u Sarajevu potresla je cijelu regiju. Tragičan incident, koji je rezultat navodne saobraćajne svađe, ostavio je jednu osobu mrtvu, dok su dvije ranjene. Ovaj događaj nije samo izoliran incident, već posljedica duboko ukorijenjenih problema u društvu, upozorava sociolog Vladimir Vasić.

Vasić, koji već godinama skreće pažnju na nepovratno oboljelu zajednicu, naglašava da su mladi, suočeni s nasiljem u medijima i okolini, počeli rješavati probleme nasiljem, posebno vatrenim oružjem.

“Postali smo tolerantni na zločin jer nismo osudili nasilne medijske sadržaje i jer smo postali nespremni suočiti se s posljedicama koje oni donose”, ističe sociolog.

Nakon hapšenja A. Š., osumnjičenog za ubistvo, javnost je ostala u strahu. Međutim, to nije iznenađenje, jer su građani već godinama navikli na osećaj nesigurnosti.

Vasić ukazuje na ozbiljnost problema i nedostatak odgovora od strane odraslih i autoriteta u društvu.

“Mladi su sada vidjeli nasilje kao sredstvo rješavanja sukoba jer nismo pružili bolje uzore”, dodaje on.

Ukupno tri muškarca su lišena slobode zbog sumnje u pomoć počinitelju nakon ubistva, što dodatno naglašava ozbiljnost situacije.

Glasnogovornica MUP-a KS, Mersiha Novalić, izjavila je da se osumnjičenom A. Š. stavlja na teret krivično djelo “Ubistvo”, za koje je predviđena kazna od više od 10 godina zatvora.

Društvo se suočava s izazovima koji zahtijevaju hitne i sveobuhvatne promjene. Vasić apeluje na odrasle da preuzmu odgovornost u oblikovanju budućnosti mladih, pružajući im pozitivne uzore i učvršćujući vrijednosti dijaloga umjesto nasilja.

Samo zajedničkim naporima može se stvoriti društvo koje ne samo da osuđuje nasilje, već ga i aktivno suzbija, pružajući sigurno okruženje za sve građane.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79