Softić: Ovo su ključni momenti za našu državu, prelomit će se kurs kojim idemo

Softić: Ovo su ključni momenti za našu državu, prelomit će se kurs kojim idemo


Predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Safet Softić u intervjuu za Agenciju MINA govorio je o programima IZ-a za naredni period.

“Rješenja za bolesti našeg naroda, ali i izazove sa kojima se suočava, moraju se tražiti prije svega u ljudima, a zatim u programima koji trebaju biti strateški osmišljeni i koji trebaju da odrede sudbinu ove zemlje za naredna desetljeća. To je put, drugog nema” naglasio je u bajramskom intervjuu za Agenciju MINA Safet Softić, predsjednik Sabora Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini i delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine.

Softić je vrijeme u kojem živimo ocijenio najtežim od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, ukazavši na činjenicu da antibosanske snage postaju sve glasnije.

“Bosna i Hercegovina danas preživljava svoje najteže momente. Stoga je bitno da u vremenu u kojem jesmo razmišljamo glavom, a ne srcem, i da svemu ono što su naše obaveze u vezi s očuvanjem države i obezbjeđenjem njene budućnosti, posvetimo dodatnu pažnju i odgovornost”, naglasio je Softić.

Smatra da su Bošnjaci politički pismeni da prepoznaju odgovorne i kompetentne osobe koje razumiju cjelokupnu svjetsku politiku i unutrašnje političke prilike, i koje će znati odgovoriti na izazove s kojima se narod suočava.

“Narod prepoznaje i ono što su opasnosti i izazovi za našu zemlju, ali i pojedince koji su do sada svojim iskustvom, znanjem, mudrošću, uspjeli da se odupru svim nasrtajima u kojima se kao država i kao društvo nalazimo. Vjerujem u zdrav sud našeg naroda, vjerujem da je poslije svega što je prošao, jak i zreo da prepozna sve ono što je dobro za Bosnu i Hercegovinu i Bošnjake”, istakao je Softić.

Delegat u Domu naroda državnog parlamenta je u dva mandata obnašao funkciju predsjednika Sabora IZ-a, a kazao je da ono što karakterizira oba ova mandata jeste da se u njima dogodio izborni proces za vrhovnog poglavara Islamske zajednice.

“Moram kazati da sam najviše ponosan na činjenicu da smo ova dva procesa proveli bez većih poremećaja u Zajednici. Mislim, a događaji koji su iza nas to potvrđuju, da smo to proveli uz najveće demokratske standarde. U prvom mandatu smo uspjeli prilagoditi Zajednicu vremenu u kojem živimo i donijeti novi Ustav Islamske zajednice, koji ju je na određeni način reoragnizirao. Model koji smo osmislili je pokazao da smo efikasni kao Zajednica i da imamo uzlaznu putanju. Kruna desetogodišnjeg rada jeste nedavno otvaranje Upravne zgrade Rijaseta Islamske zajednice”, naglasio je Softić.

U narednom periodu bit će održani Opći izbori u Bosni i Hercegovini, ali i izbori u Islamskoj zajednici.

“Birači trebaju izabrati one koji su dokazali da zaslužuju da budu njihovi predstavnici i to je ključna poruka. U Predsjedništvu, Parlamentu, u svim institucijama države, u Islamskoj zajednici, potrebne su nam osobe koje će pokušati bosansku paradigmu promijeniti na bolje”, poručio je Softić.

Smatra da će država nakon Općih izbora ući u fazu punu iskušenja.

“Smatram da su ovo ključni momenti za našu državu, ključni mjeseci i godine, kada će se u dugoročnom smislu prelomiti kurs kojim Bosna i Hercegovina ide, njeno unutrašnje uređenje, ciljevi i pravci”, kazao je Softić.

Naglasio je da su nepotizam i korupcija bolesti koje obilježavaju svakodnevicu kao i da te pojave nagrizaju društvo.

“Na sve ove pošasti postoje odgovori, a odgovori se nalaze u onome što smo naveli, u ljudima koji će se beskompromisno upustiti u borbu protiv svih ovih bolesti, koji će žrtvovati svoj komoditet i poziciju da bi popravili stanje. Nije se lahko

suprostaviti onome čime je premreženo cijelo naše društvo, a oni koji su spremni na to, u društvu treba da dobiju posebno priznanje. S druge strane, svi mi sebe moramo preispitati. To je sveobuhvatan proces, trebamo biti ozbiljni, odgovorni, ne smije nas zavarati priča bez djela. Ljude trebamo vrednovati prema onome što rade, a ne prema onome što govore”, naglasio je.

Ove godine tokom blagdana Kurban-bajrama obilježava se i 27. godišnjice genocida u Srebrenici.

“Naš odlazak u Srebrenicu na Bajram će ponovo probuditi misao o vremenu, okruženju, historiji, ali i nepravdi na ovom svijetu, a koja se može ispraviti samo Božijim sudom i voljom. Naš odnos prema Srebrenici se ne smije zadržati samo u julu, naš odnos prema Srebrenici bi trebao biti konstantan. Islamska zajednica i društvo u cjelini trebaju pružati podršku i pomoć Srebrenici, a naš najvažniji odnos prema Srebrenici bi trebala biti neka vrsta opće mobilizacije kada su izbori, kada biramo predstavnike vlasti u Srebrenici, kada biramo one koji bi trebali da se brinu za šehidske nišane. Na posljednjim izborima nismo pokazali dovoljan stepen jedinstva i svijesti u Srebrenici, još imamo vremena da to popravimo. Poruka tog prostora bi trebala biti opomena svima nama”, zaključio je Softić.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija