Šokantne informacije iz Krajine: Falsifikatori diploma iz Cazina pokušavaju onemogućiti suđenje

Aktuelno hapšenje i pritvaranje predsjednika državnog suda Ranka Debevca i donedavnog direktora Obavještajno-sigurnosne agencije Osmana Mehmedagića još jednom pokazuje sistem pritiska na svjedoke, tužioce i policajce kada su predmetom istrage „močnici“ državnog aparata ili „njihovi ljudi“.

Odmah po saznanju o istrazi uspostavlja se svojevrsna mreža sa ciljem uništavanja dokaza, prijetnjama svjedocima, diskreditacijom tužilaca i drugih načina uticaja – od političkih veza do kampanje putem odanih medija.

Ovo je samo posljednji, ali ne i jedini takav slučaj koji pokazuje da vremena više nema, da sprezi kriminala, politike, policijsko-obavještajnog sistema i pravosuđa treba pristupiti „bez rukavica“. Ilustrativan primjer imamo na području Unsko-sanskog kantona, piše Žurnal.

Rifet Hozanović i Šemsudin Fuško

Dva aktera naslovne fotografije snimljene krajem novembra ove godine, posebno su zanimljivi. Lijevo u okviru je Rifet Hozanović, siva eminencija NES-a (Narodni evropski savez), stranke poznatije kao bivša A-SDA, a desno je Šemsudin Fuško, glavni tužilac Srednobosanskog kantona. Hozanović je, podsjećanja radi, svojevremeno sporazumno osuđen zbog zloupotrebe novca bihaćkog Merhameta. Naravno da će ova „kafa“ biti pravdana slučajnim susretom, no stvari u pozadini nisu tako jednostavne.

Tužilaštvo kojim rukovodi Fuško formalno istražuje krivičnu prijavu protiv zamjenika glavnog tužioca Unsko-sanskog kantona Adnana Tulića, zbog sumnje u krivično djelo obmana prilikom dobijanja kredita. Iz istog razloga Tulić je prijavljen i Visokom sudskom i tužilačkom vijeću BiH, bio je privremeno suspendovan, no drugostepena komisija VSTV-a je suspenziju ukinula, ocjenivši prijavu neosnovanom.

Iako je od krivične prijave proteklo više od godinu dana, iz Travnika nema tužilačke odluke, držeći tako Tulića „na ledu“ uoči izbora glavnog tužioca Tužilaštva USK. No, to nije jedino o čemu su mogli razgovarati Hozanović i Fuško.

Tulić je prije šest mjeseci podnio opsežnu optužnicu za organizovani kriminal protiv Admira Hadžipašića, Gorana Lalovića, Senada Haurdića, Refika Ćatića i Snežane Kočić kao odgovornih osoba Visoke međunarodne škole Cazin.

Riječ o poznatom slučaju prodaje visokoškolskih diploma bez traga o pohađanju ili polaganju ispita. Admir Hadžipašić, suvlasnik navedene škole i bivši predsjednik Skupštine USK, suosnivač je A-SDA sa Rifetom Hozanovićem.

Admir Hadžipašić

Njemu i ostalim optuženima treba uskoro početi suđenje, a eventualna tužilačka odluka o podizanju optužnice protiv tužioca Tulića neupitno bi pogodovala. Hadžipašić je, podsjetimo, već bio hapšen i zbog pokušaja uticaja na svjedoke u ovom predmetu.

Pokušavao je Hadžipašić i sa podnošenjem dodatnih krivičnih prijava protiv tužioca Tulića zbog navodne zloupotrebe prilikom obavljanja tužilačke dužnosti u određenim krivičnim predmetima. Ironija je da je za ovaj predmet bilo zaduženo Tužilaštvo Zapadno-hercegovačkog kantona, koje je tako trebalo istraživati prijavu izdavača lažnih diploma protiv tužioca, a isto se tužilaštvo nije posvetilo sličnoj „štampariji diploma“ udaljenoj nekoliko stotina metara od njihovog sjedišta u Širokom Brijegu.

Takvih i sličnih krivičnih i disciplinskih prijava bilo je dvadesetak, raspoređenih u raznim tužilaštvima – Livnu, Orašju, Zenici, Travniku, Širokom Brijegu Srednjobosanskom, tako da se Tulić morao umjesto svom poslu, posvetiti prijavama osumnjičenika i optuženika iz njegovih predmeta.

Korištene su i druge metode i osobe za opstrukcije istrage oko prodaje diploma sa pečatom Visoke međunarodne škole Cazin. Tako je Mirsad Topćagić bivši ministar za boračka pitanja USK i federalni zastupnik ispred A-SDA, koji inače slovi kao „desna ruka“ Hozanovića, optužen jer je prijetnjama tadašnjem ministru obrazovanja Damiru Omerdiću pokušao iznuditi pokretanje prekršajnog postupka protiv Admira Hadžipašića i cazinskog „fakulteta“ kako bi time zaustavio krivičnu istragu.

Znakovito, Tužilaštvo SBK je u postupku izuzimanja dokumentacije nakon prijave protiv tužioca Tulića koristilo Odsjek za privredni kriminal UP USK kojim rukovodi inspektor koji je krivično prijavljivao Tulića za navedeni kredit, a sve nakon što je sam bio pod istragom i sumnjom u predmetima krijumčarenja migranata na području USK.

U nekim drugim prijavama, primjera radi protiv bivšeg policijskog komesara Muje Koričića, isto je tužilaštvo brzo donosilo rješenja o obustavi istrage.

Nakon svega, Hadžipašićev stranački suborac Hozanovića nalazi se „na kafi“ sa travničkim glavnim tužiocem Fuškom, koji može imati uticaja da barem privremeno, kompromituje tužioca Tulića i udalji ga od predstoječeg suđenja.

I ne samo suđenja. Kako saznaje Žurnal, uskoro bi mogla biti podnijeta još jedna optužnica, ona za izdavanje i fiktivnih srednjoškolskih diploma na ovom području. Takvih je više od 300, do sada utvrđenih.

Za sada je za posredništvo u sticanju nelegalne diplome prvostepeno osuđen Rasim Pajić, bivši kantonalni i federalni zastupnik, treba li reći, kao član A-SDA.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79