Solarna elektrana u Bijeljini: Mještani zatečeni informacijom da će se u blizini njhovih kuća graditi

Vlada Republike Srpske privukla je pažnju javnosti potpisivanjem memoranduma o izgradnji solarne elektrane u Bijeljini sa “Masko grupacijom” iz Saudijske Arabije. Ova investicija, koja se procjenjuje na 70 miliona eura, izazvala je kontroverze zbog tajnovitosti oko detalja dogovora, a pojedini stručnjaci i građani izražavaju zabrinutost.

Premijer Radovan Višković najavio je projekt, ističući važnost suradnje sa “Masko grupacijom”. Međutim, detalji o sporazumu ostaju nepoznati, što izaziva sumnje i negodovanje u javnosti. Iako se radi o značajnom infrastrukturnom projektu, nedostatak transparentnosti i informacija o uslovima ugovora izaziva skepticizam.

Neki građani, posebno oni iz mjesne zajednice Hase, izražavaju nezadovoljstvo jer nisu bili obaviješteni niti konzultirani o planiranoj izgradnji solarne elektrane u njihovoj blizini. Boje se potencijalnih negativnih uticaja na njihovo okruženje, uključujući promjene u vikend naselju, voćnjacima i drugim objektima.

Narodni poslanik Tomica Stojanović izražava sumnje u vezi sa stvarnim interesima stranih investitora i izražava zabrinutost zbog mogućih nepovoljnih uslova ugovora za Republiku Srpsku. Također ističe potrebu za većom transparentnošću u postupku donošenja odluka o stranim investicijama i koncesijama kako bi se spriječile eventualne zloupotrebe.

U kontekstu općeg nepovjerenja u vlast i ranijih propalih projekata sa stranim investitorima, javnost zahtijeva jasnije informacije i uključivanje lokalne zajednice u proces odlučivanja. Pitanja oko transparentnosti, ekonomske održivosti i dugoročnih uticaja ovakvih projekata ostaju otvorena i traže pažljivo praćenje od strane građana i stručnjaka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79