Španjolski vojnik pronašao djecu iz ratnog Mostara koju je skrivao od granata: Rasplakao se kada ih je ponovo ugledao

Španjolski vojnik pri UNPROFOR snagama Salvador Andres Pelaez podijelio je sjećanja u Facebook grupi “Bosnia Veterans” iz tada ratom zahvaćene zemlje i izrazio želju da se poveže s djecom iz BiH koje je u tom periodu upoznao.

Nije prošlo puno vremena da se raširila vijest preko medija i javila su se djeca s fotografije, sada već odrasle osobe. Naime, na ratnim fotografijama sa španjolskim vojnikom bili su Mostarci Sabina Šegetalo-Baralija, Zlatko Pobrić i Haris Behram. Kako javlja N1, Pobrić je stupio u kontakt s vojnikom. Šegetalo – Baralija mu je poslala poruku, na koju još s nestrpljenjem čeka odgovor. Šegetalo-Baralija se prisjeća da su se UNPROFOR-ci uvijek “vrtili” ispred zgrade s djecom.

“Davali su nam lizala, bombone, slikovnice i s obzirom na to da su znali kada će pasti granate, sakrili bi nas u transporter ili sklonili u podrume”, priča Šegetalo- Baralija, djevojčica koja se nalazi u sredini fotografije koju je objavio španjolski vojnik.

Podsjetimo, Španjolac je podijelio fotografije iz Jablanice i Mostara, gdje je bio raspoređen kao dio UN mirovnih snaga, uz dirljivu poruku. “Fotografije pokazuju djecu s kojom sam proveo mnoge dane kroz igru i zabavu, onoliko koliko sam im mogao pružiti tijekom djetinjstva”, napisao je Pelaez i nije dugo čekao da uspostavi kontakt s tadašnjom djecom iz Mostara.

Šta osmogodišnjaku u ratnom vihoru znači dobiti bombonu od jednog vojnika kada ni hljeba nema dovoljno, najbolje zna Haris Behram iz Mostara. Sjećanja na to mu je probudila fotografija sa španskim vojnikom Salvadorom Andrés Peláezom, koji je tražio njega i ostalu djecu s kojima se fotografisao 1993. godine u ratnom Mostaru.

“Kad sam vidio fotografiju na portalu Klix.ba i prepoznao sebe sa španskim vojnikom preplavile su me emocije. Odmah sam mu se javio i on je tražio da uključim videopoziv, što je izazvalo buru emocija i suze u očima i kod jednog i drugog”, počinje priču Mostarac koji je obnovio pokidanu vezu i raduje se što će kako nam je kazao ovog ljeta svog dobročinitelja ugostiti u Mostaru.

  Građani upozoravaju: U Tuzli dvije djevojke pljačkaju prolaznike

Pod dojmom razgovora nam kaže kako je na njega najveći utisak ostavila zabrinutost španskog vojnika koji je bio u mirovnoj misiji u našoj zemlji, jer ga je odmah pitao kako je i treba li mu išta.

“Kazao mi je da nas doživljava kao svoju djecu i da nas je godinama tražio. Nije nam znao ni prava imena ni način kako da sazna jesmo li živi, gdje smo i šta radimo. Kaže da je dolazio 2018. godine ali nas na fotografijama niko do ljudi koje je pitao nije prepoznao, pa je na svu sreću sada podijelio fotografije na Facebooku što je vaš portal objavio i omogućio nam da obnovimo vezu. On intenzivno prati stanje u našoj zemlji i pozvao me da dođem s porodicom kod njega u Španiju, jer ne želi da ponovno proživljavamo traume. Ali sam mu ja objasnio da je u Mostaru stanje dobro i posebno ga razveselilo kada sam mu rekao da u ovom gradu svi živimo zajedno i da je moj najbolji prijatelj Hrvat Damir Beljo koji živi u drugom djelu grada”, priča nam Haris.

Prisjetili su se i ratnih dana i trenutaka kad je sa svojim društvom iz Titove ulice po pola dana znao čekati kod UN-ovih transportera da on dođe i donese im po bombonu, jabuku ili bananu.

“Šta je tada nama značila bombona, kad ni hljeba nije bilo dovoljno to je teško opisati. Pozvao sam ga da dođe i da bude moj gost koliko god hoće. Želim mu pokazati Mostar kakav mi živimo i odvesti ga na sva lijepa mjesta. Šta god da uradim za njega ne mogu mu se odužiti za radost koju je tokom ratnog vihora on donosio meni i ostaloj djeci u Mostaru, kad nam je rejon kretanja bio svega dvjestotinjak metara i to u blizini njihovih transportera”, priča Haris za Klix.ba.

  Više ekipa uključeno: 16 dana spasioci uzaludno tragaju za nestalim turskim radnikom

Kaže nam kako mu je španski vojnik priznao, da sa svojim kolegama često priča o mirovnoj misiji u našoj zemlji i da neki od njih imaju još uvijek noćne more zbog prizora koje su vidjeli.

“Prijetili smo se krvave scene kad je kod Razvitka pala granata i jednom djetetu odnijela nogu. Ja sam tada bio kod UN-ovog transportera i u pokušaju da pobjegnem povrijedio prst od taj transporter, pa su mi njihovi medicinari odmah zašili. Od tada sam bio na neki način njihov miljenik, jer je bilo rečeno svake sedmice kad dolazi nova smjena da se meni donese posebna kesa hrane. Koliko je to tada značilo govori i činjenica da bi se sve odmah razgrabilo i govorili smo kako bi bilo dobro da povrijedim i drugu ruku pa bi dobivao dvije kese hrane” priča Haris prisjećajući ratnog života djece u Mostaru.

“Sad mi je bilo jezivo slušati njegovu priču o nama i ratnim danima,ali i vidjeti zabrinutost zbog trenutnog stanja. Složili smo da je ko god voli ljude i Bosnu i Hercegovinu naš najbolji prijatelj. Zbog toga se iskreno radujem da ću ga ugostiti u Mostaru ovoga ljeta i da će uživati u prizorima našeg grada”, kaže Behram koji je sada uspješan mostarski poduzetnik.

Ne sumnja da će se sa penzionisanim španskim vojnikom okupiti i ostala ekipa s fotografija i sačuvati pokidane veze ratne priče, o kojoj bi se kako je i sam kazao mogao film snimiti s porukom da se takvo što nikada i nigdje više ne smije dogoditi.

Na fotografiji s UN-ovim vojnikom i Harisom Behramom je njegov rođak Almir Behram, koji je sada profesionalni vatrogasac u Mostaru i također je obnovio vezu sa španskim vojnikom, a po njegovim saznanjima javili su mu se također Sabina Šegetalo-Baralija i Zlatko Pobrić s ostalih fotografija.

  Muškarac iz Bosanske Gradiške uhapšen nakon što je ukrao kutiju za sakupljanje humanitarne pomoći

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79