Spisak zemalja u koje građani BiH mogu putovati bez viza

Građani Bosne i Hercegovine mogu slobodno, bez vize ili s vizom po dolasku, putovati u 101 državu svijeta.

Konzultantska kuća Arton Capital provela je istraživanje o “vrijednosti” pasoša u cijelom svijetu za Global Passport Power Rank. Prema toj listi, BiH se nalazi na četrdeset i četvrtom mjestu, piše Večernji list.

Mnogi u BiH imaju priliku zatražiti dvojno državljanstvo, u većini slučajeva to su hrvatsko i srpsko. Samim tim su im otvorena neka nova vrata koja s bh. pasošem ne bi mogli otvoriti, a također s pasošem Bosne i Hercegovine mogu bez vize putovati u nekoliko zemalja za koje je nositeljima hrvatskog i srpskog pasoša potrebna posebna dozvola.

Hrvatska se nalazi na četrnaestom mjestu. Oni koji posjeduju hrvatsku putovnicu bez vize mogu putovati u 144 države.

Našim susjedima u Srbiji viza nije potrebna za 113 svjetskih država i time je ona zauzela trideset i osmo mjesto na toj listi.

Tako bh. građani ne trebaju vizu kako bi putovali na Kubu i u Rusiju, dok je nositelji hrvatske putovnice moraju imati. Srbija ima širi bezvizni režim od BiH, no postoje zemlje za koje BiH ne treba viza, a za Srbiju je potrebna. To su Bahami, Kirgistan, Sveta Lucija i Malavi u kojem građani BiH dobiju vizu po dolasku.

Kina i Fidži su države u koje ni građani Hrvatske ni BiH ne mogu putovati bez vize, dok oni koji posjeduju pasoš Srbije to mogu. Na ovogodišnjoj listi “najvrjednijih” pasoša prvo mjesto zauzeo je Singapur čiji građani slobodno mogu putovati u 159 država.

Oni koji imaju bh. pasoš bez vize mogu u Albaniju, Andoru, Austriju, Bahame, Bjelorusiju, Belgiju, Brazil, Bugarsku, Hrvatsku, Kubu, Kipar, Češku, Dansku, Dominikansku Republiku, Ekvador, Estoniju, Finsku, Francuska, Gambiju, Gruziju, Njemačku, Grčku, Haiti, Hong Kong, Mađarsku, Island, Indoneziju, Italiju, Kirgistan, Latviju, Lihtenštajn, Litvaniju, Luksemburg, Makao, Makedoniju, Maleziju, Maltu, Mikroneziju, Moldaviju, Monako, Crnu Goru, Holandiju, Norvešku, Palestinu, Panamu, Poljsku, Portugal, Rumuniju, Rusiju, Svetu Luciju, San Marino, Srbiju, Singapur, Slovačku, Sloveniju, Južnu Koreju, Španiju, Sveti Vincent i Grenadine, Svazi, Švedsku, Švicarsku, Trinidad i Tobago, Tuniziju, Tursku, Ukrajinu, Vatikan. Vize po dolasku dobit ćete u Armeniji, Bangladešu, Boliviji, Kambodži, Zelenortskoj Republici, Čileu, Komoriju, Obali Bjelokosti, Džibutiju, Dominici, Gvineji Bisau, Iranu, Jamajci, Jordanu, Keniji, Laosu, Madagaskaru, Malaviju, Maldivima, Mauretaniji, Mauricijusu, Mozambiku, Nepalu, Palau, Samoi, Tanzaniji, Istočnom Timoru, Tongu, Tuvalu, Ugandi, Zambiji i Zimbabveu.

Za put u Indiju potrebo je izraditi e-vizu, Šri Lanka zahtijeva elektroničku registraciju, dok je za Sejšele potrebna posebna dozvola.

Nedavno je Evropska unija najavila dodatne mjere za građane zapadnog Balkana koji žele putovati u zemlje Schengena koji neće moću prijeći granicu bez posebnog odobrenja Evropske unije. Sustav je namijenjen suzbijanju nezakonitih migracija i jačanju sigurnosti u EU prenosi Fokus.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments