Split i Zagreb sjećaju se genocida u Srebrenici

Dan sjećanja na genocid u Srebrenici obilježen je u subotu mimohodom središtem Splita i polaganjem ruža u more sa splitske Rive. I 26. godina nakon ovog strašnog događaja, misao i poruka kolone je ista – da se ne zaboravi i nikada, nikome više ne dogodi.

Sa Trga Gaje Bulata, otkuda je krenuo ovogodišnji mimohod sjećanja, odaslane su poruke mira, sloge i nade za sve majke, očeve, braću i sestre nedužnih žrtava genocida u Srebrenici. Među sudionicima mimohoda, kojeg tradicionalno organizira Koordinacija bošnjačkih organizacija u Gradu Splitu i Splitsko-dalmatinskoj županiji, bili su i gradonačelnik Splita Ivica Puljak te njegov zamjenik Bojan Ivošević, piše Dalmatinski portal.

– Uvijek smo ondje gdje su stradali nedužni. Tužna su to okupljanja diljem BIH i Hrvatske. U našim su srcima i Vukovar i Srebrenica. Tužni smo jer pravda teško dolazi, a preživjeli i obitelji traže da budemo uz njih u traženju tijela njihovih najmilijih, u traženju pravde. Ponosni smo da nema ni jednog osvetničkog čina, ponosni smo što smo ostali ljudi. Danas šaljemo poruku budućnosti bez rata i ubijanja – poručio je Kadro Kulašin, predsjednik Koordinacije bošnjačkih organizacija Grada Splita i Splitsko-dalmatinske županije i predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

Edin Nurkić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionale manjine Grada Splita i predsjednik Koordinacije vijeća i predstavnika nacionalnih manjina Grada Splita, pročitao je okupljenima isječak knjige potresnog svjedočanstva preživjelog svjedoka genocida, Hasana Hasanovića.

U splitskom mimohodu sudjelovao je i zamjenik župana Splitsko-dalmatinske županije Stipe Čogelja, te predstavnici političkog i društvenog života grada, udruga i civilnog društva.

Tužna obljetnica večeras se također biti obilježena projekcijom Cvijeta Srebrenice s porukom ‘Ne zaboravi Srebrenicu’ na bedemu Priuli.

I U Zagrebu je obilježen Dan sjećanja na genocid u Srebrenici svjetlosnom projekcijom cvijeta „Sjećanje“ na Zagrebačkim fontanama u Ulici Hrvatske bratske zajednice.

Armin Hodžić, predsjednik Vijeća bošnjačke nacionalne manjine Grada Zagreba (VBNMGZ) , izjavio je kako se projekcija Cvijeta Srebrenice na zagrebačkim fontanama održava već niz godina uzastopno.

„Time se prisjećamo 26. godišnjice od počinjenja genocida u Srebrenici, kada je u gradu i okolini ubijeno preko osam tisuća muškaraca i nevinih civila od strane srpskih vojnih i paravojnih snaga u Bosni i Hercegovini”, kazao je Hodžić.

I ove godine posjetiteljima su podijeljene majice sa cvijetom „Sjećanje“ koji je nikao iz bola i predstavlja simbol borbe protiv genocida i masovnih stradanja ljudi, ističe organizator. Bijela boja latica predstavlja stradanje nevinih ljudi, zelena boja u središtu cvijeta predstavlja nadu, a 11 latica simbolizira dan tragedije, 11. srpanj 1995.

Svjetlosna projekcija cvijeta „Sjećanje“ održat će se i na Dan sjećanja na genocid u Srebrenici, 11. jula 2021. od 21.00 do 23.00 sata.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79