Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?

Sprema se novi zakon: RS želi proizvoditi oružje i municiju bez državne kontrole?


Na četvrtkovoj sjednici Narodne skupštine Republike Srpske usvojen je Nacrt Zakona o proizvodnji naoružanja i vojne opreme u RS-u. Ovaj zakon, čija su kontroverzna obilježja izazvala niz reakcija, pokušava urediti namjensku industriju u RS-u i proizvodnju naoružanja i vojne opreme, čineći je djelatnošću od strateškog interesa.

Međutim, njegovo usvajanje nije prošlo bez kritika. Mnogi ga vide kao antiustavni potez i uzurpaciju nadležnosti države. Opozicioni lideri tvrde da se ovim zakonom pokušava osigurati da proizvodnja oružja i municije u RS-u bude bez državne kontrole. Osim toga, postoji strah da bi ovaj zakon mogao finalizirati inicijativu Srbije o ulaganju u pojedina vojna preduzeća u RS-u.

Zašto se zakon donosi upravo sada? Ministar privrede i preduzetništva RS-a, Vojin Mitrović, tvrdi da se zakon donosi kako bi se uredila oblast namjenske industrije na nivou RS-a, a ne BiH. Oblast namjenske industrije nije bila propisana Daytonskim sporazumom, pa RS koristi priliku da je uredi na svojem nivou.

S druge strane, Vukota Govedarica, šef Kluba SDS-a u NSRS-u, smatra da je ovaj zakon donesen kako bi se stvorila atmosfera da će RS razviti snažnu namjensku industriju. On ističe da se državni zakon postavio na svoje mjesto i dao entitetima ovlaštenja da donesu svoje zakone o namjenskoj industriji.

Također, postoji zabrinutost da bi ovim zakonom RS pokušava zaobići institucije BiH i osigurati veći stepen neovisnosti u proizvodnji naoružanja i vojne opreme. Neki stručnjaci ističu da bi to moglo značiti udar na Daytonski sporazum i izazvati ozbiljne ustavne probleme.

Namjenska industrija u BiH ima značajan ekonomski potencijal, te se njen razvoj smatra važnim za ekonomsku stabilnost zemlje. Međutim, izazovi i pitanja oko nadležnosti, kontrole i saradnje s drugim državama ostaju otvoreni.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija