SPUS podnosi prijavu protiv profesorice Silajdžić jer je uporedila 1. mart sa 9. januarom

Nakon izjava profesorice Ekonomskog fakulteta u Sarajevu, Sabine Silajdžić, u kojima je stavila u istu ravan Dan nezavisnosti Bosne i Hercegovine (1. mart) i neustavni Dan entiteta Republika Srpska (9. januar), predstavnici Studentskog parlamenta Univerziteta u Sarajevu (SPUS) najavljuju podnošenje prijave Etičkom odboru Univerziteta.

Iz SPUS-a stiže jasna osuda ovakvih izjava, ističući da su one značajno narušile ugled Univerziteta u Sarajevu, najveće i najznačajnije visokoškolske ustanove u zemlji. Posebno se naglašava da su izjave profesorice Silajdžić naišle na oštru osudu javnosti, uključujući studentsku populaciju, roditelje poginulih studenata, rodbinu i prijatelje osoblja koji su izgubili živote braneći Republiku Bosnu i Hercegovinu.

SPUS je već pripremio prijavu koju će podnijeti u ponedjeljak, zajedno sa zahtjevom za pokretanje postupka pred Etičkim savjetom Univerziteta.

Ujedno, studenti se jasno ograničavaju od izjava profesorice Silajdžić.

“Profesorica Silajdžić potresla je javnost svojim izjavama u kojima je uporedila 1. mart i 9. januar, dovodeći u pitanje značenje Dana nezavisnosti Bosne i Hercegovine i obilježavanje entitetskog praznika koji je proglasio Ustavni sud BiH kao neustavan”, navodi se u saopštenju SPUS-a.

Studenti traže hitnu reakciju Senata Univerziteta u Sarajevu i Etičkog odbora, zahtijevajući pokretanje postupka za utvrđivanje povrede Etičkog kodeksa Univerziteta u Sarajevu i predlaganje odgovarajuće sankcije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79