Sramota: Mlada umjetnica iz Tuzle o svom trošku predstavlja BiH u svijetu

Mlada tuzlanska violinistica Aida Rešidbegović je trebala predstavljati Bosnu i Hercegovinu u svijetu o svom trošku, jer je naišla na zatvorena vrata u svim nadležnim institucijama.

Nakon priče koju je objavio BHRT, značajnu podršku je dobila samo od Vlade Tuzlanskog kantona, a iz Sjedinjenih Američkih Država se vratila sa nezaboravnim iskustvom.

16-godišnja violonistica iz Tuzle Aida Rešidbegović se vratila iz Njujorka, gdje je na Međunarodnom takmičenju nastupala kao jedina predstavnica Bosne i Hercegovine.

Prezadovoljna organizacijom

– Zadovoljna sam kako sam ja odsvirala, prazadovoljna organizacijom čitavog koncerta, sala je bila nevjerovatna, a pogotovo Njujork, stvarno je čaroban za vidjeti – kazala je.

Aida je u Bosni i Hercegovini i širom svijeta osvojila više od dvadeset prvih i specijalnih nagrada, među kojima i prošlogodišnje priznanje, također u Americi, gdje je njen talenat izuzetno cijenjen.

O uspjesima Aide Rešidbegović govorila je Adriana Janse van Rensburg, izvršna direktorica IYMC-a.

– Ona je jedan od naših dobitnika višestrukih nagrada od prošle godine, i sada je vidimo ovdje u Njujorku. Sve najbolje u budućoj karijeri. Molim te da ostanemo u kontaktu. Kakav talenat – kazala je Rensburg.

S obzirom na to da je sav finansijski i logistički teret organizacije putovanja i boravka bio na roditeljima, uputili su apele na sve nivoe vlasti u državi.

Bakir Rešidbegović, Aidin otac kaže da je samo kantonalna vlada imala sluha.

– Kantonalna vlada je jedina imala sluha za sada, a hvala svima koji su i odgovorili. Nažalost, neki nisu ni odgovorili na upite. Šta ćemo – poručio je Aidin otac.

Nažalost, ovo je realnost u Bosni i Hercegovini. Aida nije jedina talentovana mlada osoba koja ne dobija podršku nadležnih, jer mladi uspješni ljudi odavno nisu među prioritetima. Iako ćemo suprotno slušati sve više, i slušamo od početka izborne kampanje. Po običaju.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79