‘Sramota šta je komisija uradila’: Ogorčeno pismo profesora koji je načinio analizu kako su (po)dijeljene pare za naučne radove

Hoće li Ministarstvo za obrazovanje, nauku i mlade Katona Sarajevo , nakon dobijenih prigovora i raspodjele novčanih sredstava za sufinansiranje naučno-istraživačkih radova, razmotriti rad svoje komisije?!

Na adresu Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS ovih dana stigao je prigovor zbog, kako se navodi, neregularnosti u radu Komisije za provođenje procedure za sufinansiranje naučnoistraživačkih/umjetničkoistraživačkih i istraživačko razvojnih projekata od posebnog interesa za Kanton Sarajevo.

Prigovor je uputio profesor Almir Badnjević, doktor nauka iz oblasti bioinženjeringa u BiH i direktor Laboratorije „Verlab“, jedne je od najopremljenijih laboratorija za verifikaciju i testiranje medicinske opreme u Evropi. On je također bio jedan od aplikanata na poziv raspisan od strane Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS, koji je ujedno i dobio sredstva za svoj naučno istraživački rad objavljen u časopisu “Natura”, no smatra da ga to ne amnestira od obaveze da reaguje na nepravilnosti koje je uočio pri raspodjeli sredstava.

– Ovo je sramota šta je komisija uradila… Kao što se može vidjeti, preko 30% sredstva je dodijeljeno autorima koji uopće nisu objavili rad ili ne ispunjavaju uslove. Bio sam ubijeđen da postoji barem malo objektivnosti, poštenja i srama u odgovornim ljudima u Ministarstvu, koji su trebali razmatrati prigovore, te koji su imenovali komisiju. Međutim, odbijanjem svih prigovora (čak i ovako utemeljenim), jasno je da su javna sredstva razdijeljena među članovima komisije i njihovih saradnika – ne vodeći računa o uslovima konkursa – ogorčeno navodi prof. Badnjević.

S obzirom da Komisija kojoj su upućeni prigovori na iste nije reagovala, Almir Badnjević se sa svojim dokazima obratio medijima.

– Žalim da se i javnost upozna sa tim gdje idu naši novci – kaže.

Konačna rang lista dobitnika sredstava po ovom pozivu javno je dostupna na stranici Ministarstva za obrazovanje, nauku i mlade KS i može se pogledati OVDJE, dok prigovor koji je na istu uputio prof Badnjević možete pročitati u priloženom dokumentu, u kome su navedeni redni brojevi radova koji su podržani sredstvima sufinansiranja – iako su objavljeni u periodu koji ne odgovara uvjetima javnog poziva ili uopće nisu bili objavljeni, prenosi Depo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments