Sramotno: Spomen-ploča Ratku Mladiću godinama stoji na sarajevskim Vracama

Ploča je, kako je na njoj navedeno, postavljena u znak sjećanja na dan kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “izvršio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda opštine Novo Sarajevo”. Ploču je 2014. postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Spomen-ploča u čast ratnom zločnicu Ratku Mladiću već godinama stoji u Općini Istočno Novo Sarajevo na Vracama, na samoj liniji razgraničenja sa Općinom Novo Sarajevo, odnosno na međuentitetskoj liniji.

Ukazao je na to danas Arslan Dučić, vijećnik SDP-a u Općinskom vijeću Novo Sarajevo.

“Ovo posebno boli na današnji dan. Sramotna ploča je postavljena tačno na ulazu u Novo Sarajevo”, ukazao je Dučić u videu objavljenom na Facebooku, kazavši da su brojni građani koji i danas u velikom broju posjećuju Trebević, prinuđeni gledati u ploču posvećenu presuđenom ratnom zločincu.

Ploča je, kako je na njoj navedeno, postavljena u znak sjećanja na dan kada je kada je Mladić na tom mjestu 19. maja 1992. godine “”izvšio smotru dva bataljona samoorganizovanog naroda opštine Novo Sarajevo”. Ploču je 2014. postavila Boračka organizacija Istočno Novo Sarajevo.

Dučić je najavio da će već sutra Uredu visokog predstavnika (OHR) poslati pismo u kojem će tražiti uklanjanje ploče.

“To će biti moj mali doprinos za 1. mart. Neću dozvoliti da ostane ova table”, kazao je, rekavši da će i od domaćih političara tražiti reakcije, kako bi tabla bila uklonjena, kao što je uklonjena i ona sa imenom Radovana Karadžića na studentskom domu na Palama.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79