Srbi godinama šalju špijune u ambasadu u Sarajevu

Srbi godinama šalju špijune u ambasadu u Sarajevu


Susjedna Srbija već u drugi put za redom za ambasadora u Bosnu i Hercegovinu šalje bivšeg visokog dužnosnika Bezbjednosno informativne agencije.

Prvo je 2018. stigao Aleksandar Đorđević, koji je od 2013. godine bio direktor BIA, a sada na njegovo mjesto u ambasadi Srbije u Sarajevu dolazi Ivan Todorov, svojevremeno zamjenik direktora srbijanske obavještajne agencije. O ulozi drugog u političkim prilikama Crne Gore dosta se govorilo.

Ivan Todorov u Sarajevo stiže iz Mađarske, gdje je bio ambasador od 2018. godine. Radi se o bivšem profesionalnom sportisti, višestrukom prvaku u džudou, učesniku Olimpijskih igara. No, osim bogate sportske karijere, pojedini regionalni mediji su ga dovodili u vezu s aferom “Državni udar“ u Crnoj Gori, pišući kako je bivšem crnogorskom premijeru Milu Đukanoviću pomogao u “montiranju afere, odnosno pakovanju dokaza“, javlja O kanal.

Ivan Todorov

“Negdje jeste nezahvalno govoriti koliko gospodin Tudorov u tom smislu ima upliva koji možda nije adekvatan njegovoj funkciji, odnosno podrazumljeva neko asistiranje koje više znači montažu nego objelodanjivanje aktivnosti koje su se zaista desile”, izjavila je Nikoleta Đukanović, univerzitetska profesorica i analitičarka.

Dodaje Đukanović da je po pitanju ambasadora Srbije slična situacija i sa drugim državama regije.

“Mislim da taj režim u Beogradu radi je vrlo ciljano i smišljeno u kontekstu svojih pokušaja da prioritizuje svoje hegemonističke, ideje posebno u odnosu na današnje političko stanje, na primjer u Crnoj Gori, kada govorimo o Bosni i Hercegovini, opet uz podršku u Republici Srpskoj”, kazala je Đukanović.

Na Todorovov dolazak u BiH, gdje nasljeđuje bivšeg visoko rangiranog obavještajca Đorđevića, upozoravaju domaći sigurnosni stručnjaci.

“To vam govori koliko je ruskom FSB-u bitno šta se dešava u BiH, pa šalje dužnosnike svog isturenog odjeljenja BIA-e za ambasadore, a kako bi imali kompletno skeniranje terena bez da šalju neke svoje dodatne snage ovdje. Dakle dolazi na funkciju gdje se informacije razmjenjuju na dnevnom nivou i vidi se kako oni kontrolišu kako Zapadni Balkan i koliko investiraju u vladanje informacijama što je u modernom sukobljavanju narativa veoma bitno”, rekao je Nedžad Ahatović, stručnjak za sigurnost.

Kaže Ahatović da je dolazak obavještajca na poziciju diplomate normalna stvar, jer unaprijed zna operirati sa osjetljivim informacijama i zna kome ih treba u kojem momentu proslijediti. Govori ovo kaže najbolje o nivou ruskog uticaja u BiH. Poručuje da domaće nadležne institucije moraju provjeriti sve detalje koji se dovode u vezu s Todorovim.

“I zapadne ambasade bi trebale obratiti pažnju na ovakve stvari, odnosno s kojim nivoom ruskog uticaja barataju, jer su skloni potcjenjivanju. Ali teroristički upad u Banjsku na Kosovu je u suštini pokazao do čega ruski uticaj može dovesti. Kada, na koji način i kojom metodologijom”, dodao je Ahatović.

Stručnjaci za bezbjednost iz Srbije ne vide ništa sporno u imenovanju bivših obavještajaca na ambasadorske pozicije. Dovode to u vezu s pragmatičnim razlozima.

“Jedan dio zemalja, kada ne zna šta će sa nekim ljudima, kada im traži neku vrstu uhljebljenja a da se ne osjete nepotrebnim, nađe im diplomatska rješenja. Mislim da je i u slučaju Sarajeva riječ o tome. Diplomatija je i legalni način prikupljanja informacija”, smatra Darko Trifunović, stručnjak za sigurnost.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija