Srbi predali 78.103 komada nelegalnog oružja

Mjesec dana je prošlo od početka akcije “Predaj oružje” u Srbiji.

Bojana Otović Pjanović iz Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije rekla je za RTS da građani oružje mogu predati još danas i sutra. Dodala je da su od početka akcije predata 78.103 komada oružja.

Navodi da su od početka akcije predata 78.103 komada cijevi, od čega je 57.651 komad oružja, a 20.451 komad minsko-eksplozivnih sredstava.

Dodala je da je predat i 2.692.641 komad municije.

“Ako sagledamo prosjek za ovih mjesec dana, rekla bih da je, s obzirom da je dan prije toga, 5. juna, predato 68.301 komad oružja, da smo u ovom pretposljednjem danu dostigli najveći broj komada predatog oružja, a to je 10.000”, rekla je Otović Pjanović.

Podsjetila je da građani oružje mogu predati bez ikakve krivične odgovornosti, bez potrebe da se legitimišu i ostavljanja podataka o sebi i dokazuju porijeklo oružja.

Osim toga, kako je dodala, građani mogu da pozovu policijske službenike na adresu i tako predaju oružje.

Napomenula je da je jedina razlika u vezi sa oružjem koje je ostalo u posedu nakon smrti vlasnika i objasnila da u tom slučaju građani moraju da ostave podatke.

“Zakonski rok je 45 dana da se oružje preda po poslednjoj adresi prebivališta vlasnika tog oružja. To građani nisu učinili, što se pokazalo u ovom postupku legalizacije. Jedino ti građani moraju ostaviti svoje podatke, zato što se oružje ostavlja u najbližoj policijskoj stanici na čuvanje”, objasnila je Otović Pjanovićeva.

Istakla je da građani ne moraju da brinu i da se to oružje čuva u skladu sa svim propisima.

Dodala je da, prema posljednjim informacijama kojima raspolaže, rok za predaju oružja neće biti produžen.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79