Srbi proveli 15. noć na barikadama: Kurti najavio deblokadu…

ПРИШTИНА, 25. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ - Ситуација на сјеверу Косова, као и у срединама јужно од Ибра у којима живе Срби је мирна али код већине Срба је присутан страх од неизвјесности.

Situacija na sjeveru Kosova, kao i u sredinama južno od Ibra u kojima žive Srbi je mirna, ali kod većine Srba je prisutan strah od neizvjesnosti.

Novina u odnosu na prethodni dan je novopostavljena barikada u selu Dren na putu prema Leposaviću kojom mještani nastoje preduprijediti najavu Kosovske policije da će uspostaviti kontrolni punkt i u tom srpskom selu u kome se magistralni put Kosovska Mitrovica-Leposavić ukršta sa lokalnim putem koji vodi do Kopaonika.

Srbi i dalje barikadama nastoje izdejstvovati puštanje na slobodu uhapšenih bivših pripadnika Kosovske policije Miljana Adžića, Dejana Pantića i Slađana Trajkovića, povlačenje svih pripadnika Kosovske policije, uklanjanje baza Kosovske policijske službe (KPS) i kosovskih bezbjednosnih snaga sa sjevera Kosova i poništavanje spiskova Prištine sa imenima Srba osumnjičenih za različita krivična djela.

Kurti: KFOR traži dodatno vrijeme da uklone barikade

U pritvoru u policijskoj stanici na prelazu Jarinje i dalje se nalazi uhapšeni Dejan Pantić osumnjičen za napad na prištinske institucije.

Iz Euleksa tvrde da ne znaju gdje se Pantić nalazi dok iz KPS, kako su saopštili, traže pomoć KFOR za njegovo prebacivanje do najbližeg pritvorskog centra.

KFOR je odbio zahtjev uz obrazloženje da nisu stvoreni bezbjednosni uslovi dok je istovremeno sinoć pomogao zajedno sa Euleksom u zamjeni pripadnika KPS na policijskim punktovima uključujući i prelaz Jarinje.

Premijer samoproglašenog Kosova Aljbin Kurti je rekao da će poslije Božića održati sastanak sa komandantom Kfora, na kome će biti sve razjašnjeno, te da barikade ne mogu da se tolerišu u nedogled.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković poručio je da srpski narod nema ništa protiv da Kfor i Euleks budu prisutni na sjeveru Kosova kako bi zaštitili narod.

Na najave Prištine da će ukloniti barikade ukoliko to ne urade Kfor i Euleks, Petković je rekao da Kurti “ne treba da se igra srpskim glavama”.

ПРИШTИНА, 25. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Ситуација на сјеверу Косова, као и у срединама јужно од Ибра у којима живе Срби је мирна али код већине Срба је присутан страх од неизвјесности.

Kurti je rekao na konferenciji za novinare da će se posle Božića sastati s komandantom Kfora kako bi doneli odluku.

„Kfor nam je tražio neko vreme. Dali smo malo vremena, ali smo svedoci da su danas prošle dve nedelje otkako je 11 barikada postavljeno severno od reke Ibar i onemogućavaju slobodu kretanja“, kazao je on.

Kurti je naveo i da se „KFOR uvek zalagao za mirno i bezbedno okruženje sa glavnom vrednošću slobode kretanja“

„To je bila glavna vrednost koju je KFOR afirmisao u ove 23 godine i više posle rata na Kosovu“, kazao je Kurti.

Dodao je da su „dali vremena“ KFOR-u upravo zato što se, kako je objasnio, sloboda kretanja smatra osnovnom vrednošću na Kosovu sa stanovišta te misije.

Komandant KFOR-a, general Andjelo Mikele Ristuči je juče izjavio da uklanjanje barikada treba postići kroz dijalog.

Pozvao je sve strane da se uzdrže od, kako je preneto, „provokativnog pokazivanja sile“ i da se svi angažuju na konstruktivan način kako bi se omogućila bezbednost i slobodno kretanje na Kosovu.

„KFOR će nastaviti da ispunjava svoj mandat prema Rezoluciji 1244 iz 1999. za sve zajednice na Kosovu. Rešenja se moraju tražiti kroz dijalog“, objavio je KFOR u petak.

KFOR je saopštio i da prati stanje na severu Kosova i „imaju pune kapacitete, uključujući osoblje, da obezbedi mirno i bezbedno okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice“.

Dodali su i da to mogu da urade bilo gde na Kosovu, pod mandatom iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN iz 1999.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79