Srbi tvrde da je Dubrovnik po jeziku uvijek bio srpski

Prije nekoliko dana na naslovnici Politike udarna je vijest bila da je Dubrovnik po jeziku uvijek bio srpski. Naime, svake godine u ljeto vodeće srpske institucije okupe u rodnom mjestu Vuka Karadžića – Tršiću u Srbiji.

“Dubrovnik možda i najveća riznica građe za proučavanje povijesti srednjovjekovne Srbije”
Slavko Petaković, redoviti profesor na Filološkom fakultetu u Beogradu, izjavio je da je Dubrovnik “možda i najveća riznica građe za proučavanje povijesti srednjovjekovne Srbije.”

“Problem je u tome što štokavsko narječje, na kojemu je pisana dubrovačka književnost, to nije samo narječje, tu je ugrađena cijela kultura. Latinizam, zapad, barok. To nikada nije bio dio srpske kulture i književnosti i nikada neće biti. Ovo što sada rade zapravo je oblik kulturne agresije iza koje stoje i druge pretenzije”, rekla je akademkinja Dubravka Oraić Tolić, potpredsjednica Matice hrvatske.

“Riječ je pseudoznanstvenoj tezi koja je davno prežvakana i osporena. Potpuno neodrživa teza da su svi štokavci Srbi. Po tome bi onda dubrovačka književnost i govor bili potpuno srpski. To je neutemeljeno, to je davno odbačeno. Žalosno je da kolege u Srbiji i dan danas zastupaju takve teze”, ističe Željko Jozić, ravnatelj Instituta za hrvatski jezik.

Istog dana, Politika je objavila i tekst Deklaracije o granicama srpske književnosti, koja je donesena na Četvrtoj interkatedarskoj konferenciji.

“To što netko unutar svoje države objavljuje, po meni je to stvar kompleksa. Svojatanje Dubrovnika mislim da svakome pametnome ne pada napamet” rekao je ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs.

“Ovakvi narativi nisu dobrodošli, oni samo raspaljuju tenzije među narodima, među državama. To su stare teze, poražene politike, one sigurno nemaju perspektivu. Hrvatska će sigurno znati odgovoriti, ako se tako bude i nastavilo”, rekao je ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman, javlja Index.hr.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79