Srbija mora da čuva leđa RS-u, razumijem Dodikove strepnje

Najavio je da će u narednih 48 sati imati sastanak sa predstavnicima RS, ali i sa Metjuom Palmerom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan

Komentarišući novog visokog predstavnika BiH, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je rekao da je Schmidt jedan od najutjecajnijih njemačkih političara, da razumije i Milorada Dodika, ali da Srbija mora da insistira na miru i stabilnosti u regionu.

-Nije bilo glasanja u Vijeću sigurnosti, ali neću da govorim o tome. Mi moramo da vodimo računa o interesima Srbije. Christian Schmidt je veoma ozbiljan čovjek, on je moj veoma dobar poznanik. Riječ je o jednom od najsnažnijih političara Njemačke. Mislim da on nije čovek koji mrzi Srbiju i srpski narod. Ali razumijem strepnje Milorada Dodika, rekao je Vučić.

Dodao je da “Srbija mora da razgovara s njemačkim predstavnicima, ali Srbija mora da bude i uz Republiku Srpsku”.

-Morate da imate u vidu da Srbija mora da čuva leđa i BiH i RS-u, jer ako to Srbija ne bude činila, neće niko. Nije RS-u lako i nije lako voditi RS, dodao je Vučić, prenosi B92.

-Nijemci će dati sve od sebe da naprave funkcionalnu državu BiH, preko uzimanja kompetencija vlasti RS-a. Neće biti lako ni za Srbiju, jer Srbija mora da razgovara sa predstavnicima Njemačke, ali mora da bude uvijek uz RS, naglasio je on.

Najavio je da će u narednih 48 sati imati sastanak sa predstavnicima RS, ali i sa Metjuom Palmerom, zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara i specijalnim predstavnikom SAD-a za Zapadni Balkan.

Rekao je da razumije šta Milorad Dodik želi, ali da on mora da nastavi da insistira na nekonfrontaciji i stabilnosti piše Oslobođenje.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79