Srbija: Nema više liječenja u kućnoj izolaciji, svi zaraženi idu u covid-bolnice

Pacijenti u Srbiji kod kojih je potvrđeno da su pozitivni na virus korona ne mogu se više liječiti u kućnoj izolaciji, nego će, prema odluci Vlade, morati da se prebace u improvizovane bolnice odakle poslije trijaže, u zavisnosti od zdravstvenog stanja, mogu biti upućeni i u covid-bolnice, izjavila je direktorica Instituta za javno zdravlje “Batut” Verica Јovanović.

Riječ je o novim instrukcijama koje su od Ministarstva zdravlja Srbije i Instituta “Batut” dobile lokalne samouprave i koje su dužne da po njima postupe bez odlaganja, a donijete su na osnovu instrukcija premijera Srbije i usvojenim protokolima liječenja.

Razlog za donošenje ovako značajne odluke za zaustavljanje širenja infekcije virusom korona je dvojak: prvo što pacijenti sa dokazanim COVID-19 u kućama mogu da šire infekciju na članove porodice i okruženje, a drugo je nepredvidivost toka same bolesti, jer i kod pacijenata sa blagim simptomima bolest može da eskalira, odnosno da dođe do pogoršanja koje može da ugrozi život oboljelog – objasnila je doktor Јovanović za Večernje novosti.

List piše da se u obavještenju upućenom lokalnim samoupravama navodi da se pozitivni na COVID-19 prema usvojenim protokolima upućuju isključivo u covid-bolnice, prema teritorijalnoj distribuciji: Beograd – Beogradski sajam, Niš – “Čair”, Novi Sad – Novosadski sajam.

Odluka se, navela je Јovanovićeva, odnosi na sve dijagnostikovane koji nisu u bolnicama, ali njeno sprovođenje će se, ipak, prilagođavati vremenu postavljanja dijagnoze i pojedinačnom zdravstvenom stanju svakog oboljelog.

Kada je riječ o ranije dijagnostikovanim slučajevima, postupat će se zavisno od toga koliko je prošlo od dijagnoze

Јovanovićeva je rekla da ako je prošlo od 12 do 14 dana, i dva testa u razmaku od 24 do 48 sati budu negativna, osoba se smatra izliječenom, ali treba da ostane u samoizolaciji.

Prema njenim riječima, oni koji još ne ispunjavaju kriterij za ponovljeno testiranje, po ovoj odluci treba da pređu u privremene covid-bolnice.

Te privremene bolnice su za lakše pacijente, ali svako ko se tamo upućuje odlazi prvo u trijažni centar. U Beogradu su to Infektivna klinika KCS i KBC “Zemun”, koji je pretvoren u covid-bolnicu, i tu će se zapravo odlučivati gdje će dalje pacijenti koji su se liječili kod kuće – u covid-bolnice ili u privremenu bolnicu na Sajmu – navela je Јovanovićeva, prenosi Faktor.

Ona je rekla da na sprovođenju ove odluke radi više sistema.

Svaka osoba pozitivna na COVID-19 je u našoj centralnoj evidenciji. Kada je u pitanju praćenje njihovog stanja i pridržavanja preporučenih mjera, pored zdravstvenog sistema pomoć pružaju inspekcije, zavodi za javno zdravlje, MUP… – rekla je Јovanovićeva.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79