Srce mu nije kucalo više od deset minuta: Sarajevska Hitna pomoć spasila mladića iz Miljacke

U petak u 22.56 sati Javna ustanova Zavod za hitnu medicinsku pomoć Kantona Sarajevo primila je poziv da u koritu rijeke Miljacke na području Otoke pluta tijelo mladića.

Ekipa kardiomobila Hitne pomoći Sarajevo na mjesto nesreće dolazi za dva minuta, gdje se potvrđuje tačnost poziva. Prema izjavama prisutnih, unesrećeni je u vodi unazad 15 minuta. U združenoj i dobro koordinisanoj akciji sa pripadnicima Profesionalne vatrogasne brigade i pripadnika MUP-a KS, za kratko vrijeme unesrećeni je izvučen na obalu. Pacijent je bez svijesti, pulsa i disanja zbog čega ekipa odmah započinje sa oživljavanjem. Iako je srčani zastoj trajao duže od 10 minuta, te iako je prije započinjanja reanimacije na ekg-u bila asistolija (ravna linija), pothlađenost unesrećenog, vješte ruke, educiranost i opremljenost naše ekipe kroz provođenje naprednih mjera održavanja života urodile su plodom – navode iz Hitne pomoći.

Srce mladića je ponovo počelo kucati.

 

S obzirom na to da nam nisu bili dostupni lični podaci o pacijentu, pretpostavka je da se radi o migrantu. Nakon provedene endotrahealne intubacije pacijent se u kardiomobilu Hitne pomoći priključuje na respirator. U 23 sata i 38 minuta, pacijenta sa stabilnim vitalnim parametarima predajemo osoblju KUM-a Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu na daljnu dijagnostiku i tretman. Pacijentu želimo brz i uspješan oporavak, a ekipama koje su učestvovale u akciji spašavanja i oživljavanja upućujemo iskrene čestitke – ističu iz Hitne.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79