Sretenu Miloševiću određen jednomjesečni pritvor, osumnjičen po komandnoj odgovornosti za genocid

Sretenu Miloševiću, koji je 1995. godine bio pomoćnik komandanta Zvorničke brigade Vojske Republike Srpske za logistiku, a koji je jedan je od sedmorice uhapšenih u Zvorniku pod sumnjom da su počinili genocid, određen je jednomjesečni pritvor, nezvanično saznaje N1.

Sreten Milošević je uhapšen po komandnoj odgovornosti, a iz Tužilaštva BiH tvrde da je 14. jula došao u Orahovac te kako se bez njegovog potpisa ništa nije moglo učiniti.

Tog dana došli su kamioni koji su prevozili zarobljene. Naime, istaknuto je na ročištu i kako postoje izjave svjedoka da se ni lopate nisu mogle dovesti na lice mjesta bez dozvole Sretena Miloševića koji je u ljeto 1995. godine bio pomoćnik komandanta Zvorničke brigade vojske Republike Srpske za logistiku.

On je bio i svjedok odbrane Dragi Nikoliću, bivšem načelniku bezbjednosti Zvorničke brigade Vojske RS na suđenju u Haagu takozvanoj “Srebreničkoj sedmorki”. Nikoliću se sudilo za strijeljanja i ubistva muslimana na lokaciji Orahovac, nakon pada Srebrenice, a za šta Tužilaštvo BiH sumnjiči Miloševića i još šestoricu danas uhapšenih.

Drago Nikolić tada je osuđen na 35 godina zatvora koje je dobio kao član udruženog poduhvata ubijanja zarobljenih bošnjačkih dječaka i muškaraca u Srebrenici 1995. Jgodine. Preminuo je 2015. godine na privremenoj slobodi u Srbiji.

Milošević je tada kao svjedok odbrane Nikoliću naveo da je bio “prevaren” kada mu je naloženo da ode u Orahovac kako bi učestvovao u obezbjeđivanju zarobljenika. Vidio je kako se zarobljenici vezanih očiju i ruku ukrcavaju u vozila i odvode prema šumi i kako se na licu mjesta ubijaju oni koji su pokušali bjekstvo.

Na pitanje tužioca tada šta je preduzeo da pomogne zarobljenim muslimanima za koje je shvatio da će biti pogubljeni Milošević nije imao odgovor.

“Meni je žao što se to dogodilo, ali ja tu nisam ništa mogao da učinim”, rekao je tada.

Njegov advokat kazao je nakon jučerašnjeg ročišta: “Bio je pozicioniran u Zvorničkoj brigadi i oni su rekli da je bio pozadinsko obezbjeđenje. Pozicija kao takva ne upućuje na zaključak da se radim o velikom odlučivanju.” >>Opširnije

Podsjetimo, 13. jula stotine muškaraca dovezeno je autobusima u školu Grbavci u centru Orahovca. Pripadnici Zvorničke brigade držali su ih zarobljene u fiskulturnoj sali. Potom ih 14. jula, u grupama, vezanih ruku, s povezima na očima, nakon što su im dali tek po čašu vode, ukrcavaju na kamione i odvoze na poljanu u blizini škole. Jama za njih se kopala i prije nego su strijeljani. Rijetki su preživjeli da bi kasnije bili zaštićeni svjedoci u Hagu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79