Šta bi za BiH značio ulazak u Jedinstveno područje plaćanja u eurima?

Uzimanje u obzir ulaska Bosne i Hercegovine u Jedinstveno područje plaćanja u eurima (Single European Payment Area – SEPA) predstavlja kompleksan proces koji zahtijeva ispunjavanje niza zahtjeva definiranih od strane Evropske unije, ističu iz Centralne banke BiH (CBBiH) za Fenu.

Da bi se ostvarilo pridruživanje SEPA-i, potrebno je zadovoljiti određene zakonske i infrastrukturne kriterije.

Centralna banka BiH aktivno radi na analizi i pripremi potrebne infrastrukture za integraciju sa SEPA područjem, a to će biti izvedivo nakon zadovoljenja SEPA zakonskih pretpostavki.

U tu svrhu, CBBiH koordinira aktivnosti sa entitetskim ministarstvima finansija, agencijama za bankarstvo i Udruženjem banaka BiH, uz podršku Svjetske banke, USAID-a i Evropske komisije.

Uključivanje Bosne i Hercegovine u SEPA omogućilo bi jednakost uslova u domaćem i prekograničnom platnom prometu sa zemljama koje su članice SEPA-e.

To bi rezultiralo značajnim smanjenjem troškova za prekogranične transakcije, čime bi se ostvarile direktna ušteda za korisnike. Također, upravljanje plaćanjima bi bilo olakšano jer bi sva plaćanja imala isti format, a to bi omogućilo i inovativne usluge bez obzira na nacionalne granice.

SEPA trenutno obuhvata 36 zemalja i realizuje više od 90 milijardi elektronskih transakcija godišnje.

Ulazak Bosne i Hercegovine u SEPA područje imao bi potencijalne ekonomske i finansijske koristi, uključujući harmonizaciju sa EU regulativom, privlačenje stranih investicija, povećanje digitalnih plaćanja i smanjenje upotrebe neformalnih kanala plaćanja. Osim toga, integracija sa SEPA-om otvorila bi put ka ekonomskom razvoju i bližoj integraciji s evropskim tržištem.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79