Šta će američke sankcije u praksi značiti za Mehmedagića, Stankovića i Gačanina?

Sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani mora biti blokirana i prijavljena OFAC

Ministarstvo finansija i trezora SAD stavilo je na crnu listu bivšeg direktora Obavještajno-sigurnosne agencije BiH Osmana Mehmedagića, direktora Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS- a Dragana Stankovića i Edina Gačanina, za kojeg su naveli da je jedan najvećih svjetskih trgovaca drogom.

Posljedično današnjoj mjeri, sva imovina i pravo na imovinu onih koji su sankcionisani, a koja se nalazi u SAD ili je u posjedu ili pod kontrolom državljana SAD, mora biti blokirana i prijavljena OFAC, naveli su iz Ministarstva finansija i trezora.

SDA SAD-u nakon stavljanja Osmice na crnu listu: Tražimo da objavite dokaze!

Pored toga, svi subjekti koje direktno ili indirektno, pojedinačno ili kolektivno, posjeduju u procentu 50 posto i više, jedna ili više sankcionisanih osoba također su blokirani.

“Zabranjene su sve transakcije državljana SAD koji su u SAD (ili prolaze kroz SAD), a koje uključuju imovinu ili pravo na imovinu pojedinaca koji su uvršteni u listu ili na drugi način blokirani, osim ako OFAC to ne dozvoli izdavanjem opšte ili specifične dozvole, ili izuzećem. Zabrane uključuju davanje ili obezbjeđenje sredstava, dobara ili usluga od strane, za ili u korist bilo kojeg blokiranog pojedinca ili primanje bilo kojeg doprinosa ili obezbjeđenje sredstava, dobara ili usluga od strane takve osobe piše Una

Pored toga, finansijske institucije ili druga lica koja učestvuju u određenim transakcijama ili aktivnostima sa sankcionisanim subjektima i pojedincima mogu se time izložiti sankcijama ili biti predmetom izvršne zakonske radnje”, pojasnili su.

Oglasio se crnolistaš Osman Mehmedagić Osmica: Dokazi ne postoje, da postoje bili bi prezentirani javnosti

Danas smo sankcionisali tri osobe u BiH koje su opstruirale ili prijetile implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma, naveo je Blinken

Državni sekretar SAD Anthony Blinken oglasio se na Twitteru povodom uvođenja sankcija bivšem direktoru OSA-e Osmanu Mehmedagiću Osmici, direktoru Uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove RS Draganu Stankoviću i šefu narko-kartela Dino i Tito Edinu Gačaninu.

“Imenujemo tri osobe u Bosni i Hercegovini koje su ugrozile vladavinu prava, podrivale institucije, opstruirale ili prijetile provedbi Daytonskog mirovnog sporazuma i materijalno doprinijele međunarodnoj trgovini nedopuštenih droga”, kazao je Blinken.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79