Šta će Dodik na ovo reći? – Schmidtovo prvo obećanje bh. građanima: Nećemo se baviti samo branjenjem granica!

Novi visoki predstavnik Christian Schmidt u prvom zvaničnom obraćanju javnosti zahvalio se što ima priliku da “služi” narodima Bosne i Hercegovine te je poručio da dolazi kao “prijatelj” naroda Bosne i Hercegovine. Istakao je da je neophodno razgovarati ne samo s domaćim zvaničnicima, već i sa samim građanima, piše Oslobođenje.

-Preuzimam dužnost da pomognem ljudima koji teško rade da bi izdržavali porodice, onima koji žele mirnu budućnost. Nije lako dostići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bih pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir, kazao je Schmidt.

Zahvalio je Inzku na tome što je 12 godina bio visoki predstavnik međunarodne zajednice. Između ostalog, zahvalio mu se i za posljednju odluku – zakonsku zabranu negiranja genocida počinjenog u Srebrenici. Kao cilj je istakao jačanje Bosne i Hercegovine kao pouzdanog partnera drugim državama.

Ostvarivanje tog cilja neće biti jednosmjerna ulica. Svi koji se žele pridružiti Evropskoj uniji se moraju pridržavati i garantovati pravila tog saveza. Ali, to nije lak zadatak, naglasio je novi visoki predstavnik.

Schmidt uvjerava da će imati jednak odnos prema pravima svakog pojedinca i svakog naroda.

-Nećemo se baviti samo branjenjem granica i odbacivanjem ideja o pomjeranju granica, već i prevazilaženjem granica, zaključio je i pozvao na zajednički rad za bolji život.

-Ne želim obećati ništa nemoguće, ali iskoristiti ću snagu i utjecaj, iskustvo, da osiguram da ova zemlja, njena djeca imaju dobru budućnost, i da im se ispuni nada o boljem životu. To je ono što ljudi ovdje zaslužuju. Život u miru, sigurnosti, popraćen sa ekonomskim napretkom. BiH se mora vratiti na političku agendu međunarodne zajednice i EU. Ja ću doprinijeti tome, veoma sam optimističan da će međunarodna zajednica, Evropljani, Amerikanci, raditi zajedno da to i postignu, rekao je Schmidt.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79