BiH Šta će se sve kažnjavati i kolike kazne predviđa novi zakon o...

Šta će se sve kažnjavati i kolike kazne predviđa novi zakon o zabrani pušenja

Ukoliko ga usvoji Dom naroda Parlamenta Federacije BiH, Zakon o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih proizvoda i ostalih proizvoda za pušenje, predviđa visoke kazne za sve one koji ga budu kršili.

Podsjetimo, u utorak, 26. maja, Zastupnički dom Parlamenta Federacije BiH usvojio je Zakon kojim se zabranjuje pušenje u svim zatvorenim javnim prostorima, javnim skupovima, radnim mjestima i u javnom prijevozu, te privatnim automobilima ukoliko se u njima nalaze maloljetne osobe.

Evo kako će se kažnjavati i koje su visine kazni previđenih ovim zakonom:

Fizička lica

Novčanom kaznom od 100 KM kaznit će se za prekršaj fizičko lice koje:

a) upotrebljava duhan, duhanske proizvode i ostale proizvode za pušenje, osim duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje, u zatvorenim javnim prostorima, mjestima rada i u javnom prijevozu, suprotno članu 5. ovog zakona;

b) besplatno nudi duhan, duhanske proizvode i ostale proizvode za pušenje na javnom zatvorenom mjestu u svrhu reklamiranja i promocije;

c) upotrebljava duhan, duhanske proizvode i ostale proizvode za pušenje, osim duhana za žvakanje i duhana za šmrkanje, u privatnim sredstvima prijevoza u kojem se nalazi maloljetno lice ili više njih.

Novčanu kaznu u formi prekršajnog naloga izriče nadležni inspektor.

U slučaju da nadležni inspektor utvrdi da se duhan i ostali proizvodi za pušenje prodaju i poklanjaju suprotno odredbama čl. 23. do 25. ovog zakona, izdaje prekršajni nalog kojim će, osim novčane kazne u skladu sa ovim zakonom i Zakonom o prekršajima Federacije Bosne i Hercegovine, izreći i zaštitnu mjeru oduzimanja predmeta i zaštitnu mjeru zabrane vršenja poziva, djelatnosti ili dužnosti.

Proizvodnja, uvoz i promet duhanskih proizvoda

Kazna su predviđene i ukoloko se ne budu poštivala zakonske odredbe tokom testiranja i izvještavanja o duhanskim proizvodima, laboratorijski ispitivanjima, ne unošenju određenih podataka na pakovanjima, te kršenja pravila o reklamiranju.

– Novčanom kaznom u iznosu od 10.000 KM do 15.000 KM kaznit će se za prekršaj privredno društvo i drugo pravno lice koje se bavi proizvodnjom, uvozom i prometom duhanskih proizvoda ako ne istakne podatke, odnosno prodaje duhanske proizvode suprotno čl. 8. i 9. zakona, kao i čl. od 13. do 20. zakona i krši odredbe člana 21. zakona.

– Novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 3.000 KM kaznit će se i odgovorno lice u pravnom licu.

– Novčanom kaznom u iznosu od 1.000 KM do 3.000 KM kaznit će se fizičko lice registrovano kod nadležnog organa za obavljanje samostalne djelatnosti.

Kršenje pravila u prodaji

Predviđene su i kazne za kršenje pravila o mjestima prodaje duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

– Novčanom kaznom od 2.500 KM do 10.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice koje prodaje duhanske proizvode suprotno odredbama člana 23. zakona.

– Novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 1.000 KM kaznit će se i odgovorno lice u pravnom licu.

– Novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.500 KM kaznit će se fizičko lice registrovano kod nadležnog organa za obavljanje samostalne djelatnosti.

– Novčanom kaznom u iznosu od 100 KM do 1.000 KM kaznit će se fizičko lice.

Kazne za kršenje odredbi o sprečavanju pristupa maloljetnih osoba duhanskim i ostalim proizvodima za pušenje

Utvrđene su i sankcije za one koji budu kršili odredbe kojima se regulišu sprečavanje pristupa maloljetnih osoba duhanskim i ostalim proizvodima za pušenje, potom pitanja edukacije, informisanja i jačanja javne svijesti, ali i zabrane prodaje duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje.

– Novčanom kaznom od 2.000 KM do 5.000 KM kaznit će se za prekršaj pravno lice koje postupi suprotno odredbama čl. 24. i 25., kao i člana 26. stav (2)
zakona.

– Novčanom kaznom u iznosu od 250 KM do 1.000 KM kaznit će se i odgovorno lice u pravnom licu.

– Novčanom kaznom u iznosu od 500 KM do 1.000 KM kaznit će se fizičko lice registrovano kod nadležnog organa za obavljanje samostalne djelatnosti piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM