Šta je bilo sa serološkim testiranjem u FBiH koje je trebalo provesti prije sezone gripe

Serološka testiranja za cijelu populaciju koja su se trebala u Federaciji BiH obaviti prije sezone gripe vjerovatno nisu obavljena, a koji je razlog zdravstvene vlasti u ovom entitetu ne žele kazati.

Zdravstvene vlasti najavljivale su ih proljetos kad je priča o tom tipu istraživanja “bila u modi”, a kako je vrijeme išlo tako se sve manje pominjalo za istraživanje koje je trebalo utvrditi koliki procenat populacije ima razvijena antitijela koja dokazuju da su imali susret s koronavirusom.

Nivo “prokuženosti” daje podatak koliki je procenat građanstva otporan odnosno ugrožen od novog vala koronavirusa. Da se virus ne bi širio u populaciji nužno je da je visoki udio stanovnika prebolio bolest (stjecanje tzv. imuniteta krda) ili da je visoki udio stanovništva vakcinisan.

“Bilo bi dobro da se serološka istraživanja provedu prije sezone gripe”, kazao je Sanjin Musa, šef Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo FBiH na konferenciji za medije 6. maja ove godine.

Novinari portala Klix.ba u posljednjih nekoliko dana probali su doći do odgovora na pitanje šta se desilo sa provedbom serološkog istraživanja, ali niti jedan od predstavnika zdravstvenih vlasti nije se javljao na naše pozive.

Rezultati serološkog istraživanja spominjani su kao važan adut u borbi protiv pandemije u vrijeme kad jesen i pogoršanje prilika dovede do novog vala zaraženih. Da je istraživanje provedeno, možda bi generalna pozicija borbe s pandemijom bila bolja.

U susjednoj Hrvatskoj još 17. jula nadležni su objavili rezultate prvog serološkog istraživanja. Krunoslav Capak direktor Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo tad je kazao kako je 2,4 posto ispitanika ima razvijena antitijela koja dokazuju da su imali susret s koronavirusom.

“Što je puno više nego što imamo zabilježenih oboljelih. To znači da među nama ima puno više ljudi koji su se susreli s infekcijom nego što mi to znamo. Svega nekoliko njih ima neutralizirajuća antitijela, što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije. Mi smo to pažljivo analizirali. Neutralizirajuća antitijela ima samo 2 posto onih koji imaju IGG antitijela, što znači da nisu zaštićeni od ponovne infekcije”, kazao je tada Capak


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79