Šta je bilo sporno pa je FBiH zaustavila raspodjelu 221 miliona KM od putarina?

Iako se Milorad Dodik, predsjendik RS, nadao da će Upravni odbor UIO na jučerašnjoj sjednici raspodijeliti više od 221 milion maraka, do toga nije došlo.

Radi se o akumiliranim sredstavima od putarina koje se periodično raspodjeljuju između entiteta i Distrikta Brčko.

Dakle, to se dešavalo svakih nekoliko godina, a Dodik je zajedno sa Draganom Čovićem i Nerminom Nikšićem postigao dogovor na sastanku u Mostaru da se krene u raspodjelu.

Dodiku je novac prijeko potreban, s obzirom na to da entitetu na čijem je čelu na naplatu dolaze brojni krediti, a RS bi trebala dobiti oko 80 miliona KM.

No, uprkos okvirnom političkom dogovoru, do raspodjele jučer nije došlo.

Šta se desilo?

Prema informacijama Raporta, dogovor je bio da se ekspertska grupa, koja čini i Upravni odbor UO, trebala je pripremiti modalitete raspodjele i oni su ponudili tri opcije.

Međutim, ministar finansija FBiH Toni Kraljević (HDZ) insistirao je da se predloži trajna metodologija za raspodjelu putarina.

Pored toga, Kraljević je zajedno sa Kolegijem Vlade FBiH – kojeg čine još premijer Nermin Nikšić i ministar razvoja i obrta Vojin Mijatović – dogovorio da insistira na posebnoj metodologiji.

Naime, stav Vlade FBiH je bio da ta raspodjela mora ići po po prihodima, a Republika Strpska po mreži auto-puteva.

S obzirom da RS nije na to pristala, do raspodjelenije došlo – a novac će ostati deponovan u Centralnoj banci BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79