Šta je drugačije: Kako se TK ove godine bori protiv pandemije u odnosu na prošlu

Tuzlanski kanton je prošle godine u ovo vrijeme bio bez ijednog zaraženog pacijenta. Maj je tada bio pokazatelj da se možemo uspješno boriti protiv koronavirusa ukoliko svi damo svoj doprinos. No, nažalost, odgovornost je ubrzo opala te isti kanton u maju ove godine trenutno ima 1.069 zaraženih osoba. Provjerili smo u čemu se ogledaju glavne razlike, kako smo postupili tada, a kako sada i ima li nade da u korona izvještajima ponovo ugledamo nulu.

Odgovor na ovo pitanje najbolje znaju u zdravstvenim ustanovama. U UKC-u u Tuzli se sjećaju olakšanja koje je donio maj prošle godine, ali je, kako nam kažu, tada sve bilo drugačije. Mjere su bile oštrije, a mi odgovorniji.

„Prošle godine je država djelovala jedinstveno, granice su bile zatvorene, ulazilo se sa PCR testom, praćeni su svi kontakti, bio je veoma strog policijski sat“, rekao nam je prof.dr. Vahid Jusufović, direktor UKC Tuzla.

Kasnije, kada su brojke ponovo počele da rastu, odgovornost je ostala na niskim granama, što je ubrzo dovelo do velikog broja hospitaliziranih i smrtnih slučajeva. Koliko se situacija komplikovala iz dana u dan najbolje znaju zdravstveni radnici.

„Zdravstveni radnici u ustanovama u UKC – u danonoćno rade, opterećeni su, umorni su, ne koriste zakonom propisane godišnje odmore“, kaže dr. Šekib Umihanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove UKC Tuzla.

A sve sa jednim ciljem, spasiti živote sugrađana uz podsjetnik da je odgovornost svakog pojedinca presudna u ovoj teškoj borbi. Poboljšanja nas ne smiju zavarati, smatraju, jer kako virus ode, tako se i vrati. Mjere zaštite moraju biti prihvaćene kao sastavni dio života.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79