Šta je s istragom u slučaju Bosnalijek: Nedostaje čvrstih dokaza, paralelno se vrši se pritisak na dioničare?

Početkom decembra prošle godine pripadnici SIPA-e uhapsili su, po nalogu Tužilaštva BiH direktora ‘Bosnalijeka’ Nedima Uzunovića.

Pola godine nakon toga, niti ima tužilačke odluke niti se nazire ikakva odluka.

Naime, Uzunović je uhapšen jer je navodno oštetito kompaniju za višemilionske iznose, no, prema saznanjima Raporta, Tužilaštvo BiH ima problema da prikupi činjenice kojima bi svoju tezu u dokazalo.

Vrlo brzo nakon što je uhapšen, Uzunovića je Sud BiH pustio na slobodu te mu ukinio većinu mjera zabrane.

Danas su to iz Suda BiH potvrdili i za Fenu. No, zanimljivo, Sud je takožer kazao da se u ovom slučaju ne nazire kada bi se moglo održati naredno ročište.

Kontaktirali smo Tužilaštvo BiH u kojoj nam je rečeno da je istraga u ovom slučaju u “završnoj fazi” te da optužnice još uvijek nema.

Iz Tužilaštva BiH kažu da im optužnica do sada nije vraćana na doradu, no prema našim informacijama navodno je iz Suda sugerirano da su dokazi manjkavi, odnosno da protiv Uzunovića ne postoji čvrst slučaj.

Paralelno s tim, kako smo već pisali, odvija se borba za prevlast u kompaniji Bosnalijek. Grupa dioničara koja nema većinski paket pokušava instalirati svoju upravu koja bi Uzunovića sklonila s direktorske pozicije.

S obzirom da slučaj koji vodi Državno tužilaštvo ne ide ‘glatko’, dio je preuzelo Tužilaštvo KS. Kako smo pisali, cilj cijele operacije jesu dioničari koji imaju manje pakete dionica, kao što je profesor Mehmed Jahić.

Prema Raportovim informacijama, sad se preko Tužilaštva KS pokušava napraviti pritisak na profosora Jahića da proda ili da se prikloni grupi dioničara koja je kontra Uzunovića.

Navodno se istražuju određeni ugovori (posrednički!?) u kojima se spominje Jahić odnosno članovi njegove porodice kojima je prepustio svoje dionice.

‘Okretanje’ Jahića, uz pomoć pritiska, osigurao bi drugoj grupi dioničara ispunjenje ciljeva – zauzimanje upravljačke strukture.

 


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79