Šta je sa semaforima u Sarajevu kada pada kiša: Zašto radi samo blinkajuće žuto svjetlo?

Svaki put kada u Sarajevu padne malo jača kiša, grad se suočava s potpunim kolapsom u saobraćaju.

Iako mnogi vozači prirodno usporavaju i voze opreznije tokom loših vremenskih uvjeta, to nije glavni razlog saobraćajnog zastoja.

Glavni problem često leži u kvarovima na semaforima.

Tokom jakih kiša, veoma često se dešava da semafori prestanu raditi pravilno. Umjesto uobičajenih crvenih, žutih i zelenih svjetala, semafori prelaze na žuto bljeskajuće svjetlo, što dovodi do nesklada i konfuzije među vozačima.

Ova situacija posebno pogađa glavne raskrsnice, gdje se saobraćaj dodatno usporava zbog nejasnih pravila kretanja.

Problemi sa semaforima u ovakvim situacijama stvaraju lančanu reakciju koja vodi do saobraćajnog kolapsa.

Vozači se teško snalaze u takvim uvjetima, što rezultira zastojevima, nesporazumima i ponekad čak manjim saobraćajnim nesrećama.

Ovakve situacije ponavljaju se svaki put kada Sarajevo pogodi jača kiša, a rješenja za ovaj problem još uvijek nisu na vidiku.

Potrebna je hitna intervencija nadležnih institucija kako bi se osiguralo pravilno funkcionisanje semafora i smanjio rizik od saobraćajnih zastoja prilikom nepovoljnih vremenskih uvjeta.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79