Šta se dešava u BiH: “Svaki dan nova likvidacija”

Šta se dešava u BiH: “Svaki dan nova likvidacija”


Članica Komisije za ravnopravnost spolova u Gradskom vijeću Tuzla Rusejla Halilović govorila za CH.

Da li ima kraja ovim strašnim dešavanjima u Bosni i Hercegovini kojima svjedočimo iz dana u dan.

“U nevjerovatnoj epidemije bezumlja, femicida, ubojstava, samoubojstva u zadnjih samo 10 dana čovjek ostaje bez teksta. Poslije Gradačca, Brčkog, Kaknja, Lukavca i evo sinoć malo naselje Podgajevi u Opštini Živinice, nema nikakvog riješenje, niti izlaz.

U mojoj izjavi od 14.8.2023. poslije zločina u Gradačcu, izjavila sam da očekujem sve gore. Voljela bi da sam pogriješila. Ovo je jezivo šta se dešava.

Rusejla Halilović o tragediji u Gradačcu: “Nešto dobije pažnju tek onda kad je šteta već počinjena”

Gledano kulturološko-politički mislim da ne idemo u nekom dobrom pravcu, pa samim tim nam je i mentalno zdravlje prilično upitno, i tu su onda i rizici veći. To nisu uzroci nasilja, ali podižu rizik od nasilja. Na primjer zloupotreba psihoaktivnih supstanci, finansijski problemi (svjesni smo kakve su plate, cijene hraane, režija i svega ostalog, kao i nezaposlenost) , nerješeni problemi na nivou mentalnog zdravlja i svih problema koje nosi ovo vrijeme.

U ovakvom sistemu tradicionalnih vrijednosti koji je dominantan u Bosni i Hercegovini sada svjedočimo opštem hausa. Neminovno će u narednom periodu i patrijarhat rasti, a to jeste uzrok nasilja. Onda će se frustracije izlivati ka onima koji imaju manju moć, a to su žene, djeca i stariji” – upozorava Halilović

Napominje da pored individualne odgovornosti nekoga ko je počinio nasilje potrebno posmatrati i društvenu odgovornost.

Dokaz tome je femicid i ubistva u Gradačcu kao i sva ova naredna koja su se desila. Tvrdi da u Bosni i Hercegovini još uvijek nije sistemski usvojena praksa procjene rizika od nasilja što bi bilo dosta važno.

Mi imamo taj pogrešan kategorijalni pristup nasilju. Onda ako žena ode od partnera ili se razvede, kao da se prihvati da je to već rješena stvar i da će ženi tu bezbjednost biti osigurana. Naravno zadnja dešavanja pokazuju da to nije slučaj, i da rizik od nasilja tada može i te kako da poraste. Tada može da dođe i do proganjanja, nastavka psihološkog nasilja, pa i do porasta rizika od ubistva.

Potrebno je da se mnogo bolje i više obraća pažnja na procjenu rizika od nasilja. Tu još uvijek ne postoji adekvatna usklađenost između vladinog i nevladinog sektora. I opet ću ponoviti, očekujem sve gore i gore jer svjedoci smo šta se dešava iz dana u dan a niko konkretno riješenje nema!


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija