Sud vratio na doradu optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića

Foto: Srna

Sud Bosne i Hercegovine je državnom tužilaštvu vratio na doradu optužnicu protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika (SNSD) i v.d. direktora Službenog glasnika RS Miloša Lukića, potvrđeno je za Klix.ba.

To se desilo nakon što je Tužilaštvo Bosne i Hercegovine 12. augusta ove godine podiglo optužnicu protiv Dodika i Lukića zbog neizvršavanja odluka visokog predstavnika. Sud Bosne i Hercegovine je imao rok 15 dana da se izjasni o ovoj optužnici.

Optužnica je vraćana na doradu jer tužilaštvo nije preciziralo koje je krivično djelo počinjeno te kakva je uzročno posljedična veza onoga za što se tereti Dodik i onoga za šta se tereti Lukić.

S obzirom da je optužnica vraćena na doradu, to govori da tužilaštvo u ovaj predmet nije ušlo spremno i da ima niz zamjerki, što svakako nije dobar početak po tužilaštvo u ovom predmetu.

Optužnica je podignuta nakon što vlasti RS-a nisu objavili odluke visokog predstavnika i nakon što nisu primijenili odluke Ustavnog suda Bosne i Hercegovine.

Visoki predstavnik Christian Schmidt je u julu ove godine nametnuo i odluku da je neizvršavanje odluka visokog predstavnika krivično djelo kažnjivo do pet godina zatvora.

Dodik smatra da je riječ o političkoj optužnici te je nakon podizanja optužnice podnio krivičnu prijavu protiv tužitelja Nedima Ćosića.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79