Šta se dešava u Zenici: Narandžasti oblak iznad grada! (FOTO)

Danas u prijepodnevnim satima iznad kompanije ArcelorMittal, ali i naselja Tetovo formirao se narandžasti oblak.
U isto vrijeme iz jednog od dimnjaka, ali i postrojenja ove kompanije izlazile su ogromne količine narandžastog dima.

U cilju da informišemo građane o čemu se radi poslali smo upit kompaniji ArcelorMittal sa zahtjevom da nam pojasne da li se radilo o nekom tehničkom problemu ili je u pitanju redovan tehnološki proces. Dobili smo kratki odgovor u kojem se kaže.

„U toku je godišnje održavanje Hibridnog filtera na sinter mašini br. 5, u kojem zamjenjujemo 2400 vreća kako bismo osigurali da uvijek budemo usaglašeni sa zahtjevima zaštite okoline. Ovo je planirana aktivnost koja se odvija na godišnjem nivou i emisije prašine ne bi trebale biti vidljive od ponedjeljka“.

Ovaj porces nadgledali su predstavnici Federalne uprave za inspekcijske poslove koji su bili jutros oko 10 sati u nasljeu Tetovo i vjerujemo da su dokumentovali stanje koje su zatekli.

Na žalost, mora se konstatovati i to da ovo nije prvi put da se ovakve stvari dešavaju, a kako je živjeti ljudima koji su u neposrednoj blizini ArcelorMittala to oni najbolje znaju.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79