Šta se desilo sa slučajem ubistva policajaca u Sarajevu?

Prije nešto manje od dvije godine, 26. oktobra 2018. u ranim jutarnjim satima u sarajevskom naselju Alipašino Polje ubijena su dva sarajevska policajca. Pokušali su spriječiti krađu automobila.

Adis Šehović usmrćen je na licu mjesta, a njegov kolega Davor Vujnović teško ranjen i ubrzo preminuo na sarajevskom Kliničkom centru. Nakon gotovo dvije godine i nakon desetina uhapšenih i ispitanih, pravosudne i policijske institucije nisu pronašle ubice.

Osim u prvih nekoliko sedmica aktivne istrage, sve nakon toga kada pozovete sarajevsko Tužilaštvo završava se jednom prostom rečenicom – istraga je u toku. Kada kontaktirate kantonalni MUP, kažu vam da kontaktirate Tužilaštvo. Taj začarani krug prebacivanja odgovornosti, a možda i nesposobnosti gotovo je nemoguće probiti. Bivši dužnosnici u MUP-u navode da se stiče osjećaj da se nije pomaklo dalje od onoga što se moglo vidjeti i čuti prvih dana istrage. Još u glavama zvone riječi da će policija i Tužilaštvo prevrnuti svaki kamen dok ne nađu ubice.

– I što bi rekli stari i iskusni policajci, od kojih je čovjek puno učio, ubistva ako se ne riješe u prvi 24 do 48 sati, kasnije je sve teže i teže. Nestaju dokazi… Ta njihova teorija koja je iz prakse i ovaj put se, nažalost, potvrdila. Nažalost, ubice nisu nađene, a puno bi značilo da su nađene. Mi imamo ubistvo policajca iz 2012. godine, našeg policajca Pivodića(Muhidin Pivodić – op.a.), a koje je riješeno u roku od 24 sata. Svi su se digli na noge, svi su krenuli, nije bilo smijena, svi su bili u funkciji otkrivanja počinioca – tvrdi Nermin Pećanac.
Da istraga i otkrivanje ubica traje predugo, jasan je i federalni ministar unutrašnjih poslova. Pucanj u policajce, ističe, pucanj je u državu.

– Ja mislim da ni jedan kriminal koji je počinjen neće ostati nerasvijetljen. Pravda nekada jeste spora, ali pobijedi – tvrdi Čampara.

Iz Komisije za sigurnost u Kantonu Sarajevo navode da su nekoliko puta raspravljali o ubistvu. Tragična je činjenica, navode, da pomaka u istrazi nema, ali ni jasnije komunikacije institucija sa javnošću.

– Mislim da su ti ljudi zaslužili, njihove porodice, a i građani Sarajeva, za čiju sigurnost su se brinula ta dva policajca, da se napokon kaže ili barem otkriju neki rezultati do kojih se došlo. Da se ohrabri i ova javnost, jer očigledno da i ta sama činjenica ulijeva određenu dozu nesigurnosti kod građana – smatra Zvonko Marić.

Kao Komisija, otkriva Marić, od MUP-a i Tužilaštva su dobijali odgovore da su mediji pisanjem i izvještavanjem poremetili tok istrage. Od istrage, gotovo dvije godine poslije, teško se nešto može očekivati, jasni i zastupnici u kantonalnoj Skupštini. Gube nadu da će ubice biti uhvaćene.

– Strava da se ubiju dva policajca, a da vi ni dan danas nemate rješenje. Možete samo zamisliti kako se onda osjeća običan građanin, kada se ne množe riješiti ubistvo dva policajca koji trebaju da se brinu o njihovoj sigurnosti. Ja mislim da je to posljedica rada u policiji u proteklih 20 godina – tvrdi Igor Stojanović.

Tužilaštvo angažuje saradnike i vještake po raznim osnovama, kaže Stojanović. No, postavlja pitanje koliko su angažovani stručni.

– Ili su nam lopovi i kriminalci stručniji od tih koje angažujemo. To je opet posljedica društva koje je propalo u smislu vrijednosti. Uopće ne znamo ko je danas stručniji od koga, pa onda i Tužilaštvo na bazi preporuka angažuje odrežene vještake, ali je upitno da li ti koji su uspjeli dobiti papir da su vještaci, dovoljno stručni da bi analizirali bilo koji slučaj – dodaje Stojanović.

Krivice što su ubice i dalje na slobodi ima i u policiji i u Tužilaštvu, a posebno na onima koji su u to vrijeme bili na čelu tih institucija, ističe Pećanac.

– Očigledno da se u startu pogriješilo. Da u startu nisu poduzete sve aktivnosti koje su se trebale poduzeti, da bi se riješilo to dvostruko ubistvo policajaca Davora i Adisa – smatra Pećanac.

Otkrivanje ubica nakon gotovo dvije godine dovedeno je bukvalno u sferu slučajnosti, kaže Pećanac.

– Da to može eventualno da se otkrije kroz neko drugo krivično djelo. Ne možete reći da se to neće nikada otkriti. Znate koliko traje i rješavanje ubistva Joze Leutara. Ni do dan danas nije otkriveno, ali i još neka ubistva koja moraju biti otkrivena zbog svega ovoga što nam se dešava –

Od Joze Leutara, nekadašnjeg zamjenika ministra unutrašnjih poslova FBiH, ubijenog prije više od 21 godinu, preko smrt mladića s Ilidže Džanana Memića 2016, pa do policajaca Adisa i Davora, pokazuje se sva nemoć, ali očito i nesposobnost države, entiteta, kantona da se suoče s najtežim krivičnim djelima i odgovorne dovedu pred lice pravde. Takva atmosfera svakako ne ulijeva povjerenje onima koji vjeruju da će ih pravosudne i policijske agencije zaštititi.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79