ŠTA SVE TREBA DA ZNA PROFESIONALNI VOZAČ O SVOM RADNOM VREMENU

Na evropskim putevima su česte provere vremena provedenog za volanom. Kazne za prekoračenje vremena koje je dozvoljeno provesti u vožnji su velike, a policajci poštuju rigorozne zakone.

Bez obzira da li imate digitalni ili analogni tahograf, ključno je da na evropskim putevima poštujete radno vreme.

Maksimalno trajanje dnevne vožnje je devet sati. Dozvoljeno je i 10 sati dva puta nedeljno, pod uslovom da poštujete ograničenje od ukupno 90 sati tokom dve uzastopne nedelje.
Maksimalno vreme trajanja nedeljne vožnje iznosi 56, a tokom dve uzastopne nedelje 90 sati.

Morate imati pauze za vreme vožnje i to po 45 minuta posle četiri i po sata neprekidne vožnje. Tu pauzu možete podeliti u dva perioda, prvi u trajanju od najmanje 15 minuta a drugi od najmanje 30 minuta.
Takođe morate imati redovan dnevni odmor koji iznosi 11 sati u kontinuitetu i za to vreme ne smete biti za volanom.
Smanjeni dnevni odmor iznosi devet sati i ne sme se koristiti više od tri puta nedeljno.
Razdeljen dnevni odmor iznosi 12 sati i deli se na jedan period od tri i jedan period od devet sati neprekidno.
Redovan nedeljni odmor traje 45 sati, dok razdeljen nedeljni odmor traje 24 sata neprekidno bez obzira na mesto gde se vozač nalazi i mora da se kompenzuje do kraja treće uzastopne nedelje.

Vozač mora biti upoznat i sa kaznama koje mu sleduju ukoliko krši pravila raspoređivanja radnog vremena, odnosno, ako za volanom provodi više vremena nego što je propisano. U Evropi se, na primer, za 10 odsto više vremena u vožnji od predviđenog plaća kazna od 30 do 150 evra.
Ako se utvrdi da ste vozili između 10 i 20 odsto više vremena nego što je predviđeno, platićete kaznu od 300 do čak 1200 evra.
Kaznu od 400 do 1600 evra platiće vozači koji premaše limit vremena provedenog u vožnji preko 20 odsto.

 

Dakle, pravila su jasno definisana i ista su u skoro svim državama Evropske unije, a i u Srbiji postoje slični pravilnici i zakoni. Važno je da se pravila poštuju u kojoj god zemlji da vozite, jer ćete samo tako biti sigurni da policija nema zbog čega da vas kazni.

Srećan put i ostanite u pokretu!

 

CrnaHronika

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79