Šta to radi Bisera Turković: Evo gdje sada putuje bivša ministrica

Šta to radi Bisera Turković: Evo gdje sada putuje bivša ministrica


Bisera Turković, i nakon odlaska sa dužnosti ministrice vanjskih poslova BiH, održava bliske veze sa zemljama koje ne kotiraju dobro u demokratskom svijetu

Bivša ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković i članica Glavnog odbora SDA, iako više nije u diplomatskim vodama – barem ne službeno, nastavila je održavati bliske veze s pojedinim zemljama svijeta. Protekle subote Turkovićeva je učestvovala na Teheranskoj međunarodnoj konferenciji o Palestini.

NEZVANIČNI KANALI

Da Islamska Republika Iran i njen ministar vanjskih poslova Hossein Amir-Abdollahian itekako cijene podršku koju je bivša bh. ministrica vanjskih poslova redovno pružala tokom svog mandata, pokazuje i činjenica da je sjedila za najvažnijim stolom u prostoriji, gdje se mogla vidjeti samo poneka žena. Iako nije riječ o zvaničnom i službenom učešću naše zemlje, iza govornika je bila istaknuta i zastava BiH.

Podsjećamo, krajem 2022, Turkovićeva je u Sarajevu ugostila ministra vanjskih poslova Irana iako su gotovo sve delegacije odbile susret. U jeku nemilosrdnog kršenja ljudskih prava u Iranu, Turkovićeva je u službenu posjetu primila Amira-Abdollahiana, sa kojim je sastanak održao i lider SDA Bakir Izetbegović. Konferencija za novinare tada je poslužila za kritike na račun Sjedinjenih Država i EU. Bivša ministrica je učestvovala i na nedavno održanom Doha forumu u Kataru, ponovo neslužbeno.

Iz Ministarstva vanjskih poslova BiH ističu da nisu bili obaviješteni o učešću Turkovićeve ni na jednom od dva događaja.

– Ambasada BiH u Teheranu nije bila obaviještena o učešću Bisere Turković na konferenciji, niti je primila poziv na ime bilo kojeg aktuelnog političkog dužnosnika u BiH. MVPBiH nije imao nikakve informacije o učešću Turković i nije poznato u kojem svojstvu je učestvovala, ističe Mirela Bubalo, savjetnica ministra vanjskih poslova BiH.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija