Stanje se pogoršava: Pozlilo jednom rudaru koji štrajkuje glađu u Zenici

Jednom od rudara koji od sinoć štrajkuju glađu je pozlilo, te su ga odvezli pripadnici Hitne pomoći Doma zdravlja Zenica.

Negdje oko 13.00 sati, kako je kazao predsjednik Sindikata RMU Zenica Izudin Spahijaj, prvi put nakon što su sinoć u 18.00 sati stupili u štrajk glađu, u Domu rudara intervenirali su i pripadnici Hitne pomoći Doma zdravlja Zenica, javlja BHRT.

“Pozlilo je kolegi Murisu Mujezinoviću, predsjedniku Sindikata pogona “Raspotočje”, kojeg su odvezli kolima Hitne pomoći – kaže Spahijaj.

Osamnaest rudara Zavisnog društva Rudnici mrkog uglja Zenica (ZD RMUZ), koji su sinoć u 18 sati stupili u štrajk glađu, odlučni su da istraju u svojim zahtjevima, potvrdio je predsjednik Sindikata ZD RMU Zenica Izudin Spahijaj.

Ističe kako će nastaviti štrajk glađu sve do ispunjenja njihovih zahtjeva, odnosno do deblokade računa i penzionisanja 36 njihovih kolega, koji su tokom prošle godine dobili rješenja za penzionisanje, ali zbog neuplaćivanja doprinosa ne mogu ostvariti svoja prava.

Kako poručuju, neće ovog puta pristati samo na jednodnevnu deblokadu računa, kako bi njima i kolegama iz Breze bile isplaćene plaće.

-Od prijedloga koji je bio prošli mjesec nema ništa. Opet će za 15 dana ponovo ovdje biti sakupljanje. Mi tražimo da se problem riješi za sva vremena – rekao je Spahijaj.

Izražava nadu da će im tokom dana neko ponuditi razgovor i rješenje situacije, pogotovo što je za sutra u rudnicima Zenica i Breza najavljen početak generalnog štrajka, a u ostalih pet rudnika iz koncerna jednosatni štrajk upozorenja koji će početi u 7 sati.

-Nadamo se da će doći neko da pregovara. Naši su zahtjevi poznati svima, evo već mjesec dana o tome se priča. Ovaj je problem gorući za rudnike, ne samo za Rudnik Zenica – poručuje Spahijaj.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79