Stano: U toku jedna od najgorih kriza na Kosovu

Evropska unija i zemlje članice su bile veoma jasne poslije sastanka ministara spoljnih poslova po pitanju toga šta očekujemo od obje strane, a to je napredak u dijalogu Beograda i Prištine, deeskalacija i konstruktivnost, odnosno spremnost za napredak, rekao je Peter Stano, portparol Evropske komisije zadužen za spoljnu politiku i bezbjednost.

On je ponovio da je u toku jedna od najgorih kriza na Kosovu još od 2013. godine, te da se Evropska unija trudi da pomogne, ali da ne bi trebalo da ona bude ta koja je najviše zainteresovana za pronalazak rješenja.

Nakon sastanaka ministara spoljnih poslova zemalja članica EU, Žozep Borel, visoki predstavnik EU, na konferenciji za novinare objavio je hitan nastavak dijaloga Beograda i Prištine kako bi se došlo do rješenja do 21. novembra.

Borel je rekao da je ovo najveća kriza od 2013. godine i da je situacija zaista dramatična, te da se mora doći do nekog rješenja.

“Ne smijemo da stignemo do ovog datuma bez dogovora, ili ćemo biti na ivici opasne situacije. Povlačenje Srba iz institucija, napuštanje policije i suda, stvorilo je vakuum na sjevernom Kosovu. U tom vakuumu, najgore može da se dogodi. Obje strane treba da pokažu više fleksibilnosti”, rekao je Borel.

Ana Brnabić, premijerka Srbije, poručila je da Srbi sa Kosova i Metohije ne traže mnogo i istakla da oni samo traže poštovanje Briselskog sporazuma. Dodala je da je saglasna sa Borelom da 21. novembar ne bi trebalo dočekati bez dogovora.

Priština je ranije saopštila da će svi vlasnici automobila na Kosovu koji od 21. novembra do 21. januara i dalje budu imali srpske registarske oznake biti kažnjeni sa 150 evra.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79