Stanovnici BiH nalaze se u rizičnoj skupini za oboljenje od melanoma

Zbog čestog izlaganja suncu bez odgovarajuće zaštite, svijetle puti, kao i sve veće upotrebe solarija, stanovništvo Bosne i Hercegovine spada u rizičnu skupnu za oboljenje od malignog melanoma, najtežeg i najagresivnijeg oblika raka kože – piše Vecernji.ba.

Štetnost solarija

Ovu tvrdnju potvrđuju podaci federalnoga Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja koji govore kako broj oboljelih konstantno raste, zbog čega je potrebno osigurati dodatna sredstva za njihovo liječenje. “U 2018. godini sredstva kojima Vlada Federacije BiH iz svog proračuna financira rad federalnog Zavoda zdravstvenog osiguranja i reosiguranja uvećana su za 2,5 milijuna maraka po osnovi financiranja liječenja malignog melanoma. Međutim, sredstva za ovu namjenu nisu dovoljna jer je porast pacijenata oboljelih od malignog melanoma stalno u porastu”, upozoravaju iz Zavoda. Naglašavaju kako su za liječenje ovog oboljenja trenutačno potrebna sredstva veća od 8,5 milijuna maraka. “Zbog navedenih činjenica u više navrata od nadležnih smo tražili povećanje sredstava”, zaključili su iz Zavoda.

Predsjednica Euromelanoma BiH mr. sc. med. dr. Hana Helppikangas nedavno je upozorila na važnost preventivnih pregleda i nepotrebnog izlaganja štetnim faktorima. – Imamo jako puno sunčanih dana, a svi oni koji su svijetle puti i imaju madeže po tijelu trebali bi povesti računa o načinu života, ne izlagati se suncu, ne samo ljeti nego tijekom cijele godine”, upozorila je Helppikangas. Dodala je kako su okidač i madeži koje bi trebalo često pregledati i na svaki nastanak novog te promjenu boje i veličine postojećih zatražiti mišljenje dermatologa. Podsjetila je i na skupine ljudi koje imaju genetske predispozicije za razvoj bolesti, ali i sve ostale da trebaju biti oprezni i barem jednom mjesečno detaljno pregledati kožu. Helppikangas je posebno istaknula pogubnost korištenja solarija kao jednog od najčešćih okidača za nastanak melanoma kod mladih. Naime, europsko istraživanje dokazalo je da korištenje solarija povećava rizik od karcinoma kože za čak 70 posto. Na štetnost solarija upozorila je i Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), istaknuvši kako je za neke uređaje ustanovljeno da zrače i do 20 puta jače nego ljetno podnevno sunce.

Zbog svega navedenog, odnosno kako bi smanjio broj potencijalno oboljelih od ove zloćudne bolesti, brojne europske zemlje zabranile su mlađima od 18 godina upotrebu solarija. To je učinio i dio BiH, odnosno RS, koji je prošle godine donio zakon kojim je regulirano korištenje solarija. Ista inicijativa pokrenuta je i u Federaciji BiH. Međutim, na tome je stalo. Kako navode iz Euromelanoma BiH, inicijativu u kojoj se traži da se mlađima od 18 zabrani upotreba solarija Federalnom ministarstvu zdravstva predali su još krajem prošle godine, no još nisu dobili povratnu informaciju. Osim zabrane korištenja mlađima od 18 godina, iz ove udruge u svojoj inicijativi traže i da stariji od 18 godina prije ulaska u solarij moraju ispuniti upitnik i upoznati se s činjenicom – koje rizike taj tretman nosi sa sobom.

Cijena

Inače, terapija za navedenu bolest jako je skupa, a zbog nedostatka novca u Bosni i Hercegovini postoje liste čekanja. Samo jedan ciklus liječenja jedne osobe košta oko 200.000 maraka. Podsjetimo, tijekom prošle godine zbog karcinoma kože operirani su Sanela Prašović Gadžo, zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, kao i Saša Magazinović, koji također obnaša dužnost zastupnika u Zastupničkom domu Parlamentarne skupštine BiH, piše Vecernji.ba.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79