Stanovnici uživali u spektakularnoj polarnoj svjetlosti na Sjeveru Njemačke

Stanovnici sjevernih dijelova Njemačke imali su rijetku priliku da u noći sa nedjelje na ponedjeljak uživaju u spektakularnoj pojavi poznatoj kao polarna svjetlost.

Noćno nebo bilo je obasjano različitim bojama poput zelene, ljubičaste, žute i crvene, stvarajući jedinstven vizualni prizor.

Ovo čudesno svjetlo posebno je dobro bilo vidljivo u ruralnim područjima sjeverne Njemačke. Pojava polarne svjetlosti, poznate i kao aurora borealis, mogla se vidjeti i prije nekoliko dana iznad pokrajine Saksonija-Anhalt.

Ovu igru svjetla izazivaju elektroni koji proizlaze iz solarne oluje i brzo se sudaraju s magnetnim poljem Zemlje. Aurora borealis nije neobična pojava, a u Njemačkoj je već viđena u aprilu. Stručnjaci iz Instituta za solarnu fiziku njemačkog svemirskog centra (DLR) objasnili su da se pojava aurore borealis smatra relativno normalnom.

U ciklusima od otprilike 11 godina, sunčeva aktivnost varira između slabih i snažnih faza. Trenutno se približavamo maksimumu sunčeve aktivnosti, a sljedeći vrhunac očekuje se 2025. godine. Statistički gledano, proljeće i jesen su najbolja godišnja doba za pojavu polarne svjetlosti u Njemačkoj.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79