Statistika: BiH u defiticu što se tiče nastavničkog kadra

Nastavnici u Bosni i Hercegovini suočavaju se s ozbiljnim problemima, a profesija je sve više devalvirana u društvu. O ovom važnom pitanju raspravlja se na okruglom stolu pod nazivom “Stanje i perspektive nastavničkih studijskih programa“, koji se održava u okviru manifestacije “Dani Filozofskog fakulteta u Zenici“.

Dekanka Filozofskog fakulteta UNZE-a, Alica Arnaut, istakla je zabrinutost zbog deficita nastavničkog kadra, posebno u Zeničko-dobojskom kantonu, ali i u cijeloj BiH.

Osvrnula se na nedostatak zainteresiranosti maturanata za nastavničke studije, te je postavila pitanje je li to zbog devalviranja nastavničke profesije u društvu ili postoje drugi razlozi.

“Visoko obrazovanje je ključno za razvoj društva, a kvalitet rada nastavnika igra ključnu ulogu u obrazovnom sistemu”, istakla je prof. dr. Ivana Zečević s Filozofskog fakulteta Univerziteta u Banjoj Luci. Naglasila je potrebu za kontinuiranim profesionalnim razvojem nastavnika te se nadala poboljšanju njihovog statusa.

Profesor sa Fakulteta za sport Univerziteta u Sarajevu, Šemso Ormanović, dodao je svoje mišljenje o položaju nastavnika u društvu, smatrajući da je upravo taj položaj ono što odbija mlade ljude od ove profesije, iako je ona izazovna i važna.

Jedno od predloženih rješenja za poboljšanje statusa nastavnika je inicijativa predstavnika sindikata iz oblasti obrazovanja iz Kantona Sarajevo da nastavnici postanu državni službenici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79